Веднага след като Apple и Google премахнаха играта Fortnite от своите софтуерни магазини, Epic Games заведе федерални антитръстови дела срещу двете компании.

Epic Games не търси финансово облекчение, а съдебно решение, което да спре много от практиките на Apple и Google около магазините им за приложения. "Apple се превърна в това, срещу което се бореше: гигантът, който иска да контролира пазарите, блокира конкуренцията и задуши конкуренцията", посочва компанията, предава Mobile Bulgaria.

Apple и Google премахнаха Fortnite, тъй като играта е свързана със китайския софтуерен гигант Tencent, а Доналд Тръмп се закани на практика на всички големи фирми на Пекин. Официалната причина, която цитират Apple и Google обаче е "нарушаване на правилата за покупки чрез добавената опция за директно плащане". Въпреки това е повече от ясно, че забраната идва дни след изявленията на Тръмп.

Epic стартира и кампания срещу Apple в социалните мрежи с хаштаг #FreeFortnite, в която призовава потребителите да си поискат парите от Apple ако загубят достъп до играта. Освен това компанията създаде пародия на популярната реклама 1984 на Apple, която вече е гледана над 1.3 милиона пъти.

В нея играч на Fortnite хвърля кирка с глава на еднорог, която разбива огромен екран, на който се вижда герой с ябълка вместо глава. Със заплашителен тон той говори за "годишнината на директивите за унифициране на платформите". След това върху екрана излиза съобщение, че Epic Games се противопоставя на монопола на App Store и призив към играчите да се присъединят към борбата срещу Apple.

В делото си Epic твърди, че разпространението на приложения и покупките в тях в устройствата на Apple представляват отделен пазар що се отнася до конкуренцията, защото потребителите на Apple рядко напускат екосистемата на компанията.