От октомври 2021 година Microsoft се опитва да наложи своята нова ОС - Windows 11. Безплатните ъпдейти и промоциите обаче все още не са спечелили сърцето на потребителите. Данни от Steam разкриват и броя на геймърите, които вече са с новия Windows.

Макар много от феновете на компютърните игри да нямат акаунт в магазина, то извадката е достатъчно представителна, заради внушителното си количество хора.

През юни 2022 година 21,23% от потребителите на Steam са били с Windows 11. Windows 10 все още е най-популярната операционна система, със 71,26%.

За някои е изненада, че Windows 11 успя да се изкачи само до 20% пазарен дял през деветте месеца след пускането си.

Причината е свързана с по-малкия брой продадени нови компютри, откъдето и по-малкия брой машини с предварително инсталиран Windows 11. Първоначалните технически проблеми с операционната система също са отказали мнозина да преминават към нея.

Често потребителите се отнасят към Windows 11, като към ненужен ъпдейт на Windows 10. Истината е, че новата операционна система стартира именно като обновление за Win 10.

Според някои геймъри се повтаря тенденцията Microsoft да пуска неуспешен Windows след свой успешен такъв.

За сравнение XP и Windwos 7 се радваха на голяма популярност, но следващите ги Windows Vista и Windows 8 не бяха възприети от мнозинството от геймърите.

От статистиката на Staem става ясно, че дори днес геймърите с Windows 7 (3%) са повече от играещите с MacOS или Linux.