Порталът VentureBeat съобщава, че издателят Electronic Arts е решил да отмени разработването на две от вече обявените си мобилни игри и да закрие още едно вътрешно студио.

Първо, животът на онлайн шутъра Apex Legends Mobile, който беше избран за най-добър през 2022 г. от Apple и Google, приключва. Сървърите ще бъдат изключени сутринта на 2 май. Микротранзакциите вече не са налични, а играта изчезна от цифровите магазини.

Като основна причина за спирането се посочват лошото качество и честотата на актуализациите. Разработчиците от Respawn Entertainment няма да връщат пари за покупките в играта.

Освен това мултиплейър шутърът Battlefield Mobile от студиото Industrial Toys няма да доживее до пълноценно пускане. Мобилната игра не се вписваше в актуализираната визия на франчайза Battlefield.

"Целта ни е да отключим огромния потенциал на Battlefield. Усилената работа по разработката на Battlefield 2042 продължава, а предварителната продукция на бъдещите Battlefields е в ход в няколко наши студия" - увериха от Respawn.

Що се отнася до закриването на студиа, Electronic Arts реши да разформирова Industrial Toys, закупено през 2018 г. и основано от ветерана в индустрията и съавтор на Halo Алекс Серопян.

Industrial Toys е последното от затворените студия на EA. В миналото издателят е прекратил дейността на Westwood Studios (2002 г.), Origin Systems (2004 г.), Pandemic Studios (2009 г.), Mythic Entertainment (2014 г.), Visceral Games (2017 г.) и няколко други.