Издателят и разработчик NCSoft разработва Guild Wars 3 - тази информация разкри южнокорейският портал Inven, като се позова на изявление на ръководителя на компанията Park Byung-moo.

Той споменава мимоходом за новите Guild Wars по време на среща с акционерите на NCSoft, но засега не предоставя никаква друга информация за проекта. Геймърската общност посрещна новината за трета част със смесени отзиви поради опасенията за съдбата на Guild Wars 2.

В геймърската общност има мнение, че след пускането на Guild Wars 3 разработчиците ще обърнат по-малко внимание на втората част, така че дългосрочните инвестиции на най-верните фенове "ще се окажат нищо". Слуховете за продължаващата разработка на Guild Wars 3 се разпространяват в мрежата от 2019 г., но едва сега ръководителят на NCsoft потвърди съществуването на играта - макар и не съвсем в официална форма.

Що се отнася до Guild Wars 2, тя беше пусната на пазара на 28 август 2012 година. През годините към проекта са се присъединили десетки милиони играчи. Последното голямо допълнение Secrets of the Obscure за втората част беше пуснато на 22 август 2023 година.