Платформата Roblox е завела дело срещу геймър, отстранен от нея преди години. Обвинението е за терор над хората, работещи за компанията. Искът е Бенджамин Робърт Саймън да спре тероризиращите действията към служители и потребители на платформата, както и да плати близо 1,7 милиона долара за нанесените вече щети.

В извадените на показ доказателства от Polygon, компанията твърди, че Саймън, предполагаем лидер на "кибермобите", "извършва и насърчава незаконни действия, предназначени да наранят Roblox и неговите потребители".

Той е изгонен от играта преди години заради хомофобски и расистки обиди, сексуален тормоз и други форми на неприемливо поведение. Твърди се, че Саймън използва акаунти, създадени от други потребители и различни хакове, за да поддържа достъпа си до платформата.

Делото съдържа няколко примера за неправомерно поведение от страна на Саймън. Сред тях е твърдение, че той публикувал "фалшиви и подвеждащи терористични заплахи", което довело до временно спиране на конференцията на разработчиците на Roblox в Сан Франциско. Според оценка на компанията това струвало 50 000 долара за разследване на заплахата и обезопасяване на мястото.

Геймърът обаче не спрял до тук. Обвиненията към него са и за качване в платформата на видео, в което прокламира тероризъм, качване на негови голи снимки и опит да качи секс игра в платформата.

Roblox има десетки милиони потребители, много от които са деца. Поради тази причина контролът над нарушителите е едно от най-важните неща, за да предпазят своята аудиторитя. Отношенията със Саймън обаче очевидно минават всякакви граници. След завеждане на делото запознати припомнят, че платформата е била извън строя три дни, вероятно заради някаква атака от негова страна.