Няма геймър, който да не е чувал за Doom. Още от началото на 90-те години на миналия век играта започва да налива основите на жанра, известен като FPS - шутър от първо лице. Екшънът е кървав, противниците ви са демони, а вие сте самотен войник на Марс. Всяка от следващите части добавя нещо в уравнението. Doom 2 усъвършенства формулата на екшън игрите от средата на 90-те години на миналия век. Doom 3 експериментира с хоръра, а в графично отношение с по-реалистичните сенки. Doom от 2016 година бе завръщане към основите на FPS жанра - безкомпромисен, динамичен и кървав екшън. Doom Eternal обаче вдига летвата и е една от най-адреналиновите игри, които може да играете.

Doom Eternal

Снимка: id Software

На практика Doom Eternal представлява нещо като ремейк на Doom 2. Демоните са се прехвърлили от Земята на Марс и вие трябва да спрете инвазията им. Ще сбъркаме жестоко обаче, ако наречем играта ремейк.

Doom Eternal

Снимка: id Software

Всъщност тя вкарва множество нови нива, и разказва нова история свързана с това как демоните са дошли на земята и защо измеренията на ада са се отприщили тук. Освен демони, вие ще трябва да се справите и с раса силно еволюирали и надменни извънземни, явно експлоатиращи енергията на ада и ужасът, който се иззсипва върху Земята. Историята всъщност е доста поучителна, каквато бе и тази на Doom от 2016 г. Но определено историята не е най-важното в играта, а вие може да нямате и сили, за да се концентрирате в нея.

Doom Eternal

Снимка: id Software

Геймплеят, с който ще се сблъскате е задъхващо динамичен - стреляне, удряне, скачане, двойни скоци, скоци от движещи се платформи, минаване през препятсвия и много, много демони. Между битките имате само няколко секунди за почивка, преди всичко да започне отначало. Да не пропускаме и босовете.

Doom Eternal

Снимка: id Software

Що се отнася до графиката, то много пъти ще спирате само за да се наслаждавате това което виждате. Огнените пейзажи на унищожената Земя, кървавите подземия на ада или по-зеления вид на някои от нивата на извънземния свят - гледките са уникални. Интересно е, че докато преобладаващата гама в Doom от 2016 г. бе жълтото, червеното и оранжевото, то сега има нива, в които преобладават зелени, сиви, златисти или дори лилави тонове.

Doom Eternal

Снимка: id Software

На практика Doom Eternal е перфектният екшън. Липсва политическата пропаганда на много модерни заглавия, нищо не е захаросано - освен кървавата си бруталност и играта е доста сложна и няма да ви гали с перце - вие ще умирате доста пъти дори и да сте на средна трудност. Но именно такива бяха игрите от края на миналия век - истински и неподправени.

Doom Eternal

Снимка: id Software

Няма да е пресилен да кажем, че Doom Eternal ще се окаже най-добрата екшън игра на 2020 година. Даваме палец нагоре и ви я препоръчваме особено, ако сте фенове на динамичния екшън, характерен за FPS игрите от миналия век.