Втората вълна на пандемията вещае нови ограничения в пътуването. Дори и те да не бъдат въведени евентуално бихте ограничили туристическите си пътешествия из страната. Но възможно ли е да се насладите на родната природа и забележителности без да напускате дома си?

Отговорът на въпросът от по-горе е категорично Да, но не става въпрос за разходки из Google Maps или някое друго приложение. В редовете по-долу ще ви запознаем с игрите, които се развиват на територията на България.

Секретни лаборатории под Странджа

Кой не е играл Call of Duty. Може би най-големият FPS франчайз на планетата. Ако сте фенове и не сте пропускали заглавия от поредицата, навярно знаете, че Странджа крие своите мистерии.

Тук не става дума за тракийски светилища или пък легендите за Бастет. Не в сърцето на Странджа, далеч от шума и хаоса по Черноморието има разположен таен комплекс за направа на биологични оръжия.

Това се разбира от десетата мисия в Call of Duty: Advanced Warfare. Щурмът, който ще предприемете на комплекса се състои на 4 април 2060 година, така че кой знае - възможно е играта и да е пророческа...

Базата на Спецназ до Плевен

Без да звучим расистки, но американците не се славят със силните си познания по география. Ограничената им представа за света, често ги кара да мислят, че всички ползващи кирилица са руснаци.

Такова е и положението в Tom Clancy's EndWar. В една от мисиите на стратегията ще трябва да превземете и унищожите важна база на руския Спецназ. Тя обаче се намира в България до Плевен.

Макар страната ни да е показана, като руска провинция, то американците са направили бърза проверка на историята. Това се разбира от името на базата - Fort Levski.

Както се разбира от името, играта е правена по една от безбройните новели на американеца Том Кланси. В нея се говори за огромен подземен комплекс в северна България, наречен още "Черната планина". Надземната част се намира до Плевен и може да издържи дори на ядрени попадения. Явно руснаците са се потрудили в този измислен свят, докато братята им отвъд океана са пропускали уроци по география в реалния.

Антиглобалисти от Пирин

Странен метеорит удря Земята, без да предизвика особени щети. Оказва се обаче, че той я заразява почвата с кристал, наречен Тибериум. Учени от цял свят разбират, че новия материал може има големи приложения. Това води до множество битки за него, както и за зоните, които не са заразени от кристала - да, той прави тези зони по-трудни за обитаване.

В тази реалност изпъкват две сили. Едните са GDI - еволюция на НАТО и ООН. Другите са NOD - антиглобалистична организация, която събира в едно недоволните от системата под ръководството на полу-религиозната фигура на Кейн.

Така започва историята на една от най-великите RTS поредици в историята.

Явно жителите на Западна и Южна България са останали недоволни от глобалната система, защото са включени в оригиналния Command & Conquer като територия на NOD. Всъщност такива са почти целите Балкани, а центърът на организацията дори е в Сараево.

Една от мисиите на Command & Conquer ще ви изпрати именно в страната ни, но тя е част от кампанията на GDI. Съдейки по картата можем да кажем, че антиглобалистите от пиринския край няма да са на ваша страна.

Стратегическите битки за ресурсите на постапокалиптична България

Може би не я помните, но Cuban Missile Crisis: The Aftermath, известна още като The Day After, бе една от многото базирани на Blitzkrieg игри, които дебютираха преди около 15 години.

В стратегията поемате контрол над СССР, Франко-немския съюз, САЩ или Китай и се биете за останалите кътчета земя, които не са заразени от радиацията след ядрената война, с която е завършила Карибската криза.

България явно е една от по-чистите зони, като за нея се бият французи, немци, руснаци и дори американци.

Мисиите обаче са малко еднообразни. Може да водите битки около Пловдив и градът наистина е разделен от река, но не очаквайте краен реализъм.

Въпреки това, ако харесвате първия Blitzkrieg, то може да хвърлите едно око на играта.

Каране на ТИР или Трабантче

Jalopy е симпатична инди-игра, в която пътувате от Германия към Истанбул. Вашето превозно средство е Трабантче, като често ще ви се налага да правите ремонти и спирате по пътя. Естествено малко преди да стигнете целта си, трябва да минете и през България.

Подобна е и ситуацията с тираджийския симулатор Euro Truck Simulator 2. В експанжъна Road to the Black Sea ще ви се наложи да прекарате доста часове зад виртуалния волан, докато правите курсове между Румъния, Турция и България.

Световна сила по Куидич

България вече не е спортната сила, която някога беше. На футбол ни бие почти всеки, в отборните игри нямаме особени постижения, а медалите ни на Олимпиадите стават все по-малко. Междувременно обаче, България е суперсила в измисления свят на Хари Потър.

Точно така, става дума за фантастичната игра Куидич, която практикуват младите магьосници.

България се появява по-късно в заглавието Harry Potter: Quidditch World Cup, като вие може да играете с нея, само ако сте събрали достатъчно карти. Смисълът от това е, че отборът ни по Куидич може есно да бие почти всички.

Из панелните гета на футуристично-тоталитарна София

Да, факт е, че Half-Life 2 се развива в измисления източноевропейски град City 17. Но друг факт е, че един от основните дизайнери на играта е българинът Виктор Антонов. Той отговаря за цялата визуална атмосфера в нея. Именно негово дело е градът, в който се развива действието, както и противниковите единици и тяхната технология.

Разхождайки се из измисления City 17, играчът може да види много познати гледки. Панелни блокове с различно остъклени тераси. По-класически и разпадащи се красиви къщи в центъра. Павирани улички и изоставени детски площадки. Освен това се виждат и различни надписи на български език (завод "Цимент").

Роден и израснал в София, Виктор Антонов споделя, че макар измислен, City 17 е вдъхновен от родната действителност.

Определено си заслужава да се потопите в атмосферата на футуристично-тоталитарния град, който е запазил много от вида си. Ако случайно не сте играли класиката Half-Life 2 - веднага поправете грешката си.

Не забравяйте още, че City 17 може да се посети и във виртуалната реалност, благодарение на Half-Life: Alyx.

Стратегии, стратегии...

Освен в заглавията от по-горе България е една от най-интересните за играене държави в множество стратегии. Всички издания на Hearts of Iron, средновековните попълнения на Crusader Kings, дори родната Knights of Honor ви позволяват да увеличите територията на родната ни страна, поемайки я под свое управление. Ако се справите добре може дори да подчините Европа или света.

България изпъква и в мисиите на обновената класика - Age of Empires II: Definitive Edition. В тях вие буквално влизате в ролята на първия селски цар - цар Ивайло. Екипа от Microsoft определено е разказал историята му по увлекателен начин.

Заслужава си да споменем и българското екшън-RPG Victor Vran, което се развива в измисления град Загоравия. Макар препратките към България да не са много, то те все пак могат да се открият от хората с по-набито око.