След като в Европейския съюз влезе в сила Законът за цифровите пазари (DMA), Apple беше принудена да разреши публикуването на приложения за стрийминг на игри в своя App Store. Първото такова приложение ще бъде софтуера за услугата Antstream, която предлага достъп до стотици ретро игри на абонаментен принцип. Той ще бъде достъпен за собствениците на iPhone и iPad още през следващата седмица.

Antstream е доста добре позната услуга, тъй като в момента е достъпна за Xbox, Windows, Android и Amazon устройства. Тя предлага достъп до над 1300 ретро игри, включително Missile Command, Sam & Max Hit the Road, Asteroids и Super Star Wars: Return of the Jedi.

В момента на мобилните устройства на Apple са налични няколко емулатора на ретро игри, като Delta, RetroArch и PPSSPP. Проблемът с емулаторите е, че те предлагат взаимодействие с цифрови копия на класически видеоигри, чието използване и закупуване води до определени правни усложнения. За разлика от тях Antstream има в арсенала си библиотека от законно лицензирани ретро игри. Стотици игри са налични за по-стари платформи като Commodore 64, ZX Spectrum и Commodore Amiga, но има само 28 игри за Atari 2600, 5 игри за Game Boy, 2 игри за оригиналния PlayStation и 42 игри за Super Nintendo.

Що се отнася до цената на взаимодействието с Antstream, за ограничен период от време от стартирането на услугата в iOS абонаментът ще струва 3,99 щ. долара на месец или 29,99 щ. долара на година. По-късно цените ще се увеличат до стандартните 4,99 щ. долара на месец и 39,99 щ. долара на година.