Вестникът на общността "Same Stalker" и известният модър RedPanda коментираха неотдавнашното изявление на студиото GSC Game World относно изтичането на тестовия билд на постапокалиптичния шутър S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl. Припомняме, че в изявлението си по повод ситуацията GSC Game World заяви, че за изтичането на данни е виновна "група руски хакери", които атакуват компанията от почти година и половина и се възползват от уязвимост в системата, за да получат данни.

Запознатите със ситуацията уверяват, че никакви хакери - особено руски хакери не са използвали никаква уязвимост в системите на GSC и не са участвали в никакви хакерски атаки. От RedPanda съобщават, че на територията на страната е извършена проверка а кодът на S.T.A.L.K.E.R. 2 е станал отворен заради бъг в автоматизираната система за създаване на тестови компилации, която "по някаква причина е започнала да ги кешира в публична DHT-мрежа". Самият билд е открит първо от американски дейтамейкъри от Discord и новината се разпространява "със скоростта на светлината". Ключът се е съхранявал във файловете с откази, така че не е било необходимо да се нарушава защитата.

Както Herald, така и RedPanda твърдят, че изтичането на информация е по вина на самата GSC. Според Herald изявлението на студиото се състои от "лъжи и манипулации" и изглежда като "клевета или опит за прехвърляне на отговорността" в очите на модъра. Издаването на играта S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl се очаква през 2023 г. за компютри в Steam, EGS и Microsoft Store, Xbox Series X и S и Game Pass.