Microsoft официално даде старт на своята облачна услуга за стрийминг на игри. Чрез нея геймърите ще могат да играят различни заглавия на смартфони и таблети, разчитайки само на добрата си интернет връзка и без да имат необходимия хардуер.

Потребителите на Xbox Game Pass Ultimate в 22 държави в целия свят ще могат да изпробват на Android устройствата си каталог от над 150 игри - както актуални и популярни заглавия, така и игри от архивния каталог на услугата.

На пазара вече има подобни услуги - Google Stadia и Nvidia GeForce Now, но официалното включване на Microsoft в играта прави нещата още по-интересни. Първоначално акцентът е в това, че мнозина могат да играят заглавия за Xbox без да притежават конзолата. За целта е достатъчно да имат телефон или таблет.

Освен това геймърите могат да играят и с играчи, използващи персонален компютър в игрите, в които се поддържа междуплатформен режим с Xbox One конзоли. Такива са Forza Horizon 4, Gears 5 и много други, пише на страниците на блога на Xbox Карим Чудри, корпоративен вицепрезидент на клауд гейминг звеното в Microsoft.

Цената за включване за първия месец е 1 американски долар и по 14.99 за всеки следващ месец. Пълният списък с поддържани игри може да видите тук >>>