Age of Empires II: Definitive Edition е ремастрираната версия на култовата стратегия в реално време от края на миналия век. Както може да се досетите, механиката и геймплея на играта е напълно запазен, което е добра новина за феновете на всички стратегии.

Вече е възможно да развивате градовете и цивилизациите си в 4К резолюция, да събирате ресурси и да създавате големи армии, за да смажете врага. Но Age of Empires II: Definitive Edition има нещо, което ни накара да я обикнем повече от оригинала.

Става дума за новото съдържание, озаглавено The Last Khans. То включва 4 нови цивилизации и 3 нови кампании. Както може би сте разбрали от подзаглавието една от тях е България. За наш късмет има и кампания, посветена на бунтовния селски цар Ивайло.

Age of Empires II: Definitive Edition

Снимка: Microsoft

"Номадските български конници се приближиха до Дунав през VII век и се натъкнаха на местните славянски племена. Жребците, които те доведоха със себе си, промениха завинаги конната война в Европа. Укрепете близките планински проходи със страховити крепости и накажете надменните нашественици с мощна кавалерия, пехота и отбранителни съоръжения! Вашите доблестни "Конници", гордостта на армия ви, ще продължат да се бият безстрашно, дори след като конете им бъдат убити", гласи описанието на цивилизацията на българите в играта.

Именно "Конниците" са уникалната българска единица в Age of Empires II: Definitive Edition. На практика те имат двоен живот, защото след убийството на коня им те продължават да се бият храбро като пехотинци. Като допълнение идват и специфичните само за нас технологии: багаини и стремена. Първата подобрява пехотата, а втората кавалерията.

Българската цивилизация в играта има специална сграда за защита, наречена "Крепост". Градовете пък се строят с 50% по малко камъни. Това се обяснява с историческия факт, че българите са добри каменоделци и са известни през средновековието с каменните си градове.

Сградата-чудо на България в играта е Кръглата църква, известна също като Златната църква или Църква "Свети Йоан", в Преслав.

Age of Empires II: Definitive Edition

Снимка: Microsoft

В кампанията с българите са показани бележити моменти от историята ни. Мисиите разказват за цар Ивайло, който от обикновен селянин се превръща в цар.

"По време на монголските нашествия обикновен свинар води малка армия, защитаваща българските села. Но когато победите му събуждат недоволство у царя и болярите му, той е принуден да поведе масово въстание. Може ли човек с толкова обикновен произход да се противопостави на установения ред и да даде свобода на своя народ?", гласи началото на кампанията с България.

В кампанията са показани бунтът на Ивайло срещу корумпираните боляри, както и успешните му защитни действия спрямо враговете на България - монголските нашественици и Византия. Основният враг на Ивайло е богатият болярин Константин Тих от Скопие.

В реалността Константин Тих е български цар, родом от Скопие, станал известен с дългите си и кръвопролитни войни. Именно срещу него въстава Ивайло, превърнал се в изразител на народното несъгласие с политиките на Константин Тих.

Age of Empires II: Definitive Edition

Снимка: Microsoft

По всичко личи, че от Microsoft са вложили много усилия в превръщането на България в една от най-интересните за игра сили в играта. Краят на кампанията с Ивайло е доста емоционален и въздействащ. От Microsoft обясняват, че значението на историята на цар Ивайло надхвърля България и историята за него е жива и до днес.

Ние няма как да не дадем палец нагоре и да препоръчаме една от малкото игри, в които може да играете с България. Но дори и да не фигурирахме в заглавието, то Age of Empires II: Definitive Edition пак би спечелила положителна оценка заради прекрасната си формула, даваща свеж вид, но запазваща всичко превърнало Age of Empires в една от най-добрите стратегии, излизали някога.