Хелоуин е зад гърба ни, а до 20:00 часа на 2 ноември има голяма разпродажба на хоръри в Steam. Всъщност те най-вероятно отново ще бъдат намалени в края на месеца, когато ще бъде традиционната есенна разпродажба на заглавия. Естествено, Steam не изчерпва опциите, по които да се сдобиете с дадено заглавие. Хелоуин и промоцията в най-големия магазин за РС игри обаче са добра отправна точка, за това да проверим кои са най-добрите хорър игри на 2023 година.

Alan Wake 2

Първият Alan Wake беше повече призрачен, отколкото страшен, но дългоочакваното му продължение е наистина плашещо. Сървайвъл хорърът с елементи на сюреализъм е амбициозен експеримент за разказване на истории, който също е пълен с напрегнати битки срещу обладани от сенки лица.

Играейки едновременно като агент на ФБР Сага Андерсън, разследваща поредица от ритуални убийства, и Алън Уейк, писател, отчаяно опитващ се да избяга от вечно зациклящото измерение на сънищата, вие изпитвате нещо повече от обикновен хорър.

Resident Evil 4 Remake

Факт, Resident Evil 4 никога не е била най-страшната част от поредицата си. Ремейкът обаче е една от най-красивите игри на годината. Замъкът от Акт 2 остава едно от най-атмосферните места изобщо.

Amnesia: The Bunker

Amnesia: The Bunker е като ново начало за култовата поредица, запазвайки отличителното усещане за безсилие и предчувствие, че нещо лошо ще се случи. Същевременно тя влага тази крехкост в напълно поглъщащ хорър симулатор.

Атмосферата на Първата световна война и подземните коридори също пасват перфектно.

Sons of the Forest

Sons of the Forest, продължението на възхитителния сървайвъл симулатор с хорър елементи The Forest. Играта е много красива и забавна в ко-оп режим. Основият елемент за някои е строенето на база, събирането на ресурси и отблъскването на зомбита. Атмосферата обаче може да бъде доста напрегната и плашеща, когато навлезете в мрачните пещери или модерни подземни лаборатории.

Dead Space Remake

Dead Space някога беше смелият предвестник на бъдещето на сървайвъл хоръра, оригиналът от 2008 г. показва, че екшън битките през рамо не изключват страха. За първи път от 10 години бъдещето на Dead Space изглежда светло. Това се дължи на красивата графика и осъвременения геймплей, който обаче не вади от магията на оригинала.