През последните 12 месеца света на гейминга ни предложи силни моменти и разочарования. Неочакваните хитове, бъгавите дебюти и отложените игри са нещо типично още от зората на индустрията.

Погледнато в перспектива 2022 година смело може да се нарече добра.

Субективните причини за това са свързани с бавното възраждане на стратегическия жанр и дебюта на една доста чакана българска игра.

Обективните може да намерите в края на статията ни. Иронично, но най-добата игра на годината отново бе свързана с България, макар и по доста неочакван и непредвиден начин. Но да не губим излишно време.

Ето кои РС игри ни впечатлиха през 2022 година:

Against the Storm е стратегия, в която строите фентъзи средновековен градове. Всъщност ударението е на градове, защото в заглавието на практика развивате своя държава.

The Callisto Protocol можеше да е играта на годината. Сървайвъл хорър, развиващ се 300 години в бъдещето на мрачна колония на луната Калисто. Атмосферата на играта е уникална, геймплеят е над 20 часа, а историята интригуваща. Заглавието със сигурност има потенциала да се превърне в един от хитовете на десетилетието. Но преди това трябва да се справи с почти липсващата оптимизация за РС и множеството бъгове.

Warhammer 40,000: Darktide е друга игра, която имаше потенциала да заеме по-добро място в касацията ни. Динамичният екшън, комбиниран с мрачния свят на Warhammer 40k има огромен потенциал. За реализирането му обаче са необходими пачове, които да оправят съществуващите към този момент проблеми.

The Chant е един доста свеж хорър. Той представя навлизането в ню ейдж секта, проповядваща мир и любов. Зад положителното заредените кристали и медитация обаче се крият мрачни сенки, които прерастват в лъвкрафтиански ужас.

Total War: WARHAMMER III е една от топ стратегиите на годината. Историята акцентира върху четирите бога на хаоса - Кхорн, Нургъл, Цинч и Слаанеш. Ако сте фенове на поредицата, то е много вероятно именно това да е играта на годината за вас.

Grounded е вдъхновена от филма "Скъпа смалих децата". В нея сте смалени и трябва да оцелеете в негостоприемния свят на градината в двора. Враговете ви са същински чудовища - паяци и буболечки. Играта в отбор прави Grounded още по-забавна.

Scorn е може би най-красивата и оригинална игра в класацията. Заглавието комбинира творчеството на Зджислав Бексински и Х. Р. Гигер, за да създаде мрачен хорър свят. Играта е дело на екип от Сърбия, който е изстискал максимума от енджина Unreal 4. Според някои Scorn дори е алтернатива на посещение на музей. Като негатив можем да споменем единствено по-краткия и малко еднообразен геймплей.

Songs of Conquest е игра, направена специално за феновете на Heroes III. Походовата стратегическа игра включва битки, събиране на артефакти и развитието на град. Дори графиката е анимирана по начин, вдъхновен от Heroes III. Може би приликите ще дойдат в повече за някои, но други биха потърсили именно това.

Knights of Honor II: Sovereign вече е тук. Играта е дело на българското студио Black Sea Games и е истински наследник на култовата им стратегия Knights of Honor. В нея поемате ролята на средновековен цар, който управлява някой от многобройните европейски държави. България е включена, а пътя към превръщането й във велика империя минава не само на бойното поле, но е свързано с шпионаж, дипломация и икономика.

Stray е игра за интроверти. За хора, които имат котка и харесват антиутопиите. Освен това Stray е една от най-добрите киберпънк игри, дебютирали в последните години. В нея поемате контрол над улична котка, живееща в неблагоприятен футуристичен и неонов свят. Целта ви е да се върнете при семейството си. Преди това обаче трябва да усетите самотата на скитането в големия град и да разкриете древна мистерия.

Victoria 3 е гранд стратегия от майсторите на жанра Paradox Interactive. С нея най-добре може да усетите духа на 19 век. Освобождението или поробването на нации, империализмът, класовата борба и технологиите - всичко това е част от може би най-добрата игра за периода. Ако името Paradox Interactive ви е познато, то определено знаете, че може да очаквате качествена стратегия, която ще става все по-добра с времето.

Ghostwire: Tokyo е повече от добра игра. Населението на Токио изчезва, а смъртоносни свръхестествени сили обикалят улиците. Задачата ви е да разкриете на какво се дължи събитието и да спасите японската столица и семейството си. Всъщност играта напомня малко на японския хорър Pulse. Тя съчетава един от най-модерните градове на планетата с древни окултни сили. Ако не сте фенове на духовете обаче, играта едва ли ще ви впечатли.

A Plague Tale: Requiem е продължението на A Plague Tale: Innocence. Играта се играе на един дъх и ви отвежда отново в суровия чумав свят на средновековна Франция. Инквизицията е по петите ви, а брат ви има супер способности. Историята е отлична, а графиката - уникално красива.

Dying Light 2 Stay Human е екшън играта на годината. Динамичният геймплей, нереално добрата графика и зловещи зомбита се преплитат във взривоопасна комбинация. И за да бъдат нещата още по-добри, co-op режимът позволява да играете кампанията с приятели. Историята е приятна, като има няколко различни края. Паркурът и динамичния геймплей обаче са истинските виновници за успеха на играта.

Elden Ring безспорно е играта на годината. Тя има магична графика и един наистина обширен отворен свят. Историята й е дело на създателят на Game of Thrones Джордж Р. Р. Мартин. Освен всичко друго Elden Ring е най-достъпната и изпипана Souls игра, правена някога. Битките и босовете са адреналинови. Играта е генерирала близо 1 милиард приходи и съвсем очаквано спечели множество Game of the Year награди. Elden Ring успя да впечатли и Илон Мъск, който свърза Белоградчишките скали с пейзажите в играта.