За феновете на RPG игрите: Задава се нов хит, невероятно добър и опасно заразен! Дори в Early Access версията си. Baldur's Gate 3 e лабиринт от предизвикателства дори за най-опитните играчи.

Обичате RPG гейминга, искате сами да създавате своя герой, да спасявате светове, цивилизации, да живеете на макс, да печелите сърцата на всички в отбора? Чудесно! Една страхотна новина - задава се игра, която поставя нови стандарти в RPG гемйнга.

Колко време имаш да живееш преди паразита в главата ти да се опита да ти изяде мозъка? Не знаеш. Никой не знае. А как да го премахнеш, преди да те връхлети това нещастие? Още една мистерия, която не може да се реши...

Всеки от играчите на Baldur's Gate 3, трябва да оцелее и да реши този на пръв поглед неразрешим проблем - основната дилема на играта. На теория разполагаш с три дни да се справиш или ще се превърнеш в Mindflayer - ужасно същество от древна чудовищна раса. Можеш ли да решиш тази неразрешима загадка? Пробвай се в Early Access версията на играта, която вече е достъпна по Steam и GOG.

Baldur's Gate 3

Когато преди няколко месеца в Бостън Свен Винке, CEO на Larian Studios, компания за видео игри, сам презентира Baldur's Gate 3, никой не знаеше какво да очаква.

Ако вече познавате и харесвате Larian Studios и Divinity Original Sin 2, Baldur's Gate 3 обещава да е повече от достоен наследник. Преди време Divinity бяха критикувани от феновете за липсата на достатъчно опции в Character Creation сегмента. Baldur's Gate 3 няма този проблем.

Напротив, от хитрите гноми и дяволовидните Tiefling-и, до дивите драконояздещи Githyanki и подземните зли тъмни елфи (Drow) - възможностите са огромни! Можеш да си избираш от над 50 различни тона за цвят на кожа, татуировки, демонски очи, рога..., както и какъв да бъде твоят идеален партньор. Играта е едва в Early Access фаза, все още има недостатъци за коригиране, например някои раси започват с повече възможности от други, но подобни пропуски са по-скоро очаквани за този етап. Факт е обаче, че и най-взискателните RPG плейъри вече едва ли ще могат да критикуват игрите на Larian за липса на опции за персонализация на героите.

Baldur's Gate 3

Освен възможността да си създадеш собствен герой, на следваща фаза Baldur's Gate 3 предвижда да предложи възможността да се въплътиш в няколко изцяло създадени специални герои - красивата Shadowheart, хитрият Astarion, всезнаещият Gale, опасната Lae'zel и мистериозният Wyll. Тези персонажи са потресаващо реалистични и изумяват с поведението си като на истински хора. Всички са от различни раси и имат своеобразни начини на битка. Но с тях имаш един общ проблем: малкото гадно същество опитващо се да ти изяде мозъка е в главата на всеки от нас. Логичната опция - работете заедно. Убеди героите да се присъединят към твоя отбор, или ги убий, ако се чувстваш късметлия.

Larian Studios те карат да почувстваш, че те са твоят Dungeon Master (разказвача на приказката), а ти си героят, чиито избори създават и развиват историята. Ако не искаш да играеш сам, винаги имаш опцията да играеш с трима други свои приятели, вместо да избираш от предлаганите герои в историята. Важният си ти. Ще спасиш ли силен друид от множество проклети гоблини или ще влезеш в опасния подземен свят след битка с гигантски паяци? Ти решаваш. Историята си заслужава, не само защото е добре написана, а защото се развива заедно с твоите избори като играч.

Baldur's Gate 3

От Gameplay гледна точка играта е Top-Down подобно на Hades, Diablo и Divinity Original Sin 2. Контролът на камерата е уникален, предлага ти опцията да обикаляш сам картата с нея. Можеш да го правиш както само с един герой, така и с целия отбор. Когато отборът ти попадне в тежка ситуация, било заради слабо хвърляне на зарове или неудачен избор на диалог, играта се превръща в Turn-Based combat. Тоест, има определен ред кой от играчите кога напада, в който действията на всеки от персонажите се развиват последователно. Много е подобно на модела в играта Dungeons & Dragons: Твоят герой е пръв, съюзникът ти втори, бухаломечката след него... ако имаш късмет. Всичко зависи от боговете на заровете (а както знаем те взимат, те и дават).

Финално, от артистична и музикална страна, играта е умопомрачаващо добра. Графиките са с толкова високо качество, че и най-опитните геймъри ахват като ги видят. Картата на играта е голяма и обширна, а още дори не е довършена! И дааа, разбира се, има бъгове! Можеш да обикаляш с извънземен кораб и изведнъж - хоп, дерайлираш в син или празен скрийн..., но все пак, да не забравяме, че е в Early Access и това е очаквано. Цялото озвучаване на героите е много добро - от гласовете на главните герои, до тези на котките. А от момента, в който отвориш играта си, те завладява един друг свят, пренасяш се в света на музиката на Baldur's Gate 3. Непримирима и непогрешимо добра, толкова, че всичко, което става с твоя герой на картата, усещаш с кожата и в ума си. Можем само да кажем - адмирации за креативността и уникалната работа на българския композитор Борислав Славов, автор на музиката на Baldur's Gate 3!

И така, след всичко казано дотук - обмисли добре своите шансове. Един череп, двама обитатели... И никакво видимо решение... Добре дошли в Baldur's Gate 3!