Полското 11 bit studios изостава от графика в промотирането на градската стратегическа игра с елементи на оцеляване Frostpunk 2. Вече е почти средата на есента, а дори не се е появил обещания по-рано геймплей. На лице обаче са първите скрийншоти и впечатления от медии, успели да видят отблизо играта.

Припомняме, че събитията в продължението ще се развиват 30 години след снежното бедствие от оригиналната Frostpunk. Земята все още е измъчвана от безкраен мраз. Играчите ще трябва да ръководят мегаполис, който се нуждае от петрол, за да оцелее. Според журналистите, получили достъп до части от играта, Frostpunk 2 измества фокуса от оцеляването (елемент, играещ по-малка роля) по време на мразовития апокалипсис към възстановяването на обществото, свързаните с него проблеми и отговорите на сложни политически въпроси.

Играчът ще трябва да поведе своя град към бъдещето под натиска на фракции със собствени, често противоположни възгледи (в показаната пред пресата демонстрация това бяха Инженери и Събирачи), между които ще трябва да лавира. Във Frostpunk 2 не можете да създавате закони самостоятелно - сега въпросите трябва да бъдат подкрепени от делегатите на фракциите при гласуване в съвета. В случай на разделение на мненията можете да преговаряте с една или друга фракция.

Допълнителни подробности за Frostpunk 2 и неговото представяне, споделени от журналисти:

- на журналистите беше показана 30-минутна геймплей сесия от сандбокс режима Utopia Builder - частната презентация се проведе на gamescom 2023;

- Utopia Builder ще бъде включен в играта при пускането ѝ на пазара;

- времето вече се измерва в седмици и години вместо в дни;

- вместо отделни сгради, играчът вече изгражда райони (индустриални, научни) и специални сгради в тях;

- разположението на районите един спрямо друг също има значение;

- с течение на времето фракциите могат да еволюират в по-радикални формации;

- лошото управление на даден град може да доведе до преврат - с това играта за управителя приключва.

Очаква се Frostpunk 2 да излезе през първата половина на 2024 г. за компютри (в Steam, GOG, EGS) и неназовани за сега конзоли. По-рано разработчиците съобщиха, че всички основни механики са готови, а алфа-етапът се планира да се премести през есента.