Вашето дете е запален геймър и това ви влудява. С часове се фиксира пред лаптопа или телефона, цъка по клавиатурата или екрана, вторачено в електронните игри. И няма откъсване. Това е картина от кошмарите на всеки съвременен родител.

Успокойте се, има и друг ъгъл, от който да погледнете на нещата.

Може би "безполезното" хоби на тийнейджъра вкъщи може да се окаже възможност за образование или дори бъдеща професия.

"Видео игрите са по-голяма индустрия от музиката и от филмите взети заедно." С тези думи Антони Христов, един от основателите на ARC Academy, наскоро се обърна към стотина нови млади ученици и техните родители, дошли да разгледат Академията за гейминг и креативни умения в Деня на отворените врати.

Модерна учебна зала, бюра, компютри, стативи, удобни столове и навсякъде около вас - постери на видео игри. Усещането е за едновременно академично и творческо пространство.

"ARC Academy е образователна платформа за бъдещи създатели. Искаме да помогнем на младите хора да развиват креативния си потенциал, така че да са по-подготвени да започнат работа в сферата на гейм дизайна, брандинга, филмовото изкуство и пространствения дизайн", казват Антони Христов и Милин Джалалиев, създатели на Академията.

Двамата имат забележителни кариери. Антони се завръща в България след 30 г. в Холивуд, от които 18 г. работи като Арт директор в Pixar, а Милин решава да използва креативния си опит в рекламата и брандинга след като 10 години е управител на Saatchi & Saatchi Sofia.

Снимка: ARC

Единият мечтае да създаде академия за дигитални изкуства, а другият за креативно мислене. Така се ражда общият им проект ARC Academy.

Всички преподаватели в ARC са професионалисти, които работят и в индустрията. Уроците са вечер или през уикенда, останалото време студентите запълват с домашни и проекти.

Учебната програма е двугодишна. Съставена е така, че всеки студент да усвои фундаментите на индустрията: анимация, 3D изкуство, дизайн на игри, концептуално изкуство и системи за игри.

В ARC academy държат на изграждането на умения за комуникация и работа в екип, обясняват процесите и структурата на едно криейтив или гейминг студио.

Курсът завършва с голям финален проект, където всички от випуска работят заедно като екип за видео игри, с цел да имитират дейността и процесите в едно истинско студио.

Годишната учебна такса е 1800 евро на срок (а те са по два), освен това Академията предлага и специална програма за финансиране на студенти чрез партньорство с фондация "Америка за България" и Токуда Банк.

Преподавателите в академията работят за световно-известни студия и институции за игри: Ubisoft, Creative Assembly, Gameloft, Chaos Group и D-Attic. Тук няма немотивирани студенти, всеки учи това, което обича и се стреми да превърне интересите си в умения и знания, които да му помогнат да си намери работа в бързо развиващата се гейминг индустрия.

АRC се стреми да даде шанс на едно ново поколение млади хора да превърнат увлечението си в професия, да развият талантите и интересите си, да намерят реализация в българската, а защо не и в световната индустрия за видео игри - най-бързо развиващият се бизнес в момента.

Картина на Васил Флорев от Казанлък

Снимка: ARC

Скица на Борис Стаматов

Снимка: ARC