Беларуското студио Sad Cat Studios наскоро отложи амбициозния си ретрофутуристичен екшън-платформер Replaced, но сега студиото има добри новини. Порталът VentureBeat съобщи, че издателите са успели да привлекат инвестиция на стойност 5 млн. долара за разработката на Replaced. GEM Capital е решила да инвестира в проекта, като преди това е помогнала на авторите на Atomic Heart. В разговор с VentureBeat съоснователите на Sad Cat Юри Жданович и Игор Грицай единодушно заявиха, че инвестицията от GEM Capital ще помогне Replaced да стане по-интересна игра.

"Осъзнахме, че собствените ни сили не са достатъчни, затова започнахме да търсим партньор" -посочва Грицай. Жданович добавя, че Sad Cat иска да остане независима по време на разработването на Replaced и бъдещите игри.

Роман Гурски, управляващ директор на GEM Capital, счита Replaced за задочен успех и "твърдо вярва", че проектът има "потенциала да предефинира гейминг пейзажа, да завладее аудиторията по целия свят и да се превърне в началото на мощен франчайз".

Грицай добавя: "Това е адски голямо предизвикателство. Поставили сме си много висока летва по отношение на качеството и визуалния стил. Осъзнаваме, че очакванията са толкова високи, че не можем да се провалим и трябва да инвестираме изцяло в играта."

Replaced ще бъде пусната през 2024 г. за компютри (Steam, EGS, Microsoft Store), Xbox One, Xbox Series X и S и Game Pass. Събитията ще се развиват в алтернативна Америка от 80-те години на миналия век, където играчите ще влязат в ролята на изкуствен интелект, попаднал в човешко тяло.