Бившият сценарист и дизайнер на играта World of Warcraft Ерик Ковингтън разкри в Twitter, че е бил уволнен от Activision Blizzard за това, че е добавил шеги в играта.

Според Ковингтън, който е работил в Blizzard Entertainment в продължение на почти девет години, ръководството е било ядосано заради репликите, които е написал за "специалиста по плячката" - гоблин от Venture Co. добавен към World of Warcraft: Dragonflight през март 2023 година. Това включва шеги за корпоративната алчност.

Примерите могат да се видят в скрийншот, публикуван от Ковингтън: "още едно тримесечие с рекордни приходи", "изглежда, че ще получа още една яхта", "няма разпределение на печалбата", "време е да се върна в офиса", "нека го наречем корекция на разходите за живот".

Авторите на реплики за Goblin Trading Company и преди са пародирали негативните характеристики на корпорациите - Ковингтън само продължава традицията. Въпреки това той ни уверява, че шегите не са се харесали на "някой на висок пост" в Activision Blizzard. Сценаристът бил уволнен без предупреждение, без да бъде попитан за намеренията му или да му бъде дадена възможност да пренапише репликите (с което той щял да се съгласи).

"Девет години работа приключиха без въпроси, само защото някой е погледнал безобидни шеги и е видял себе си в тях" - пише Ковингтън, като отбелязва, че не говори за конкретни хора. "Те избързаха и ме изгониха бързо, знаейки, че ще ми отнемат обезщетенията".

В писмото, което Ковингтън получава, ръководството обвинява служителя в "предубеденост" и "нарушаване на кодекса на поведение".

"Неподходящо поведение и нанасяне на вреда на компанията чрез добавяне на неприемливо и неподходящо съдържание в играта" - гласи текстът.

Това, което прави ситуацията още по-странна, е, че след като Ковингтън е уволнен, маркетинговият отдел публикува в Twitter реклама с най-добрите реплики на Гоблин. Туитът беше изтрит едва след като писателят посочи лицемерното поведение на сценаристите.

Разработчикът решил да се изкаже, след като Боби Котик публикува интервю за Variety, в което главният изпълнителен директор на Activision Blizzard се изказа в защита на корпоративната си етика и посочи "агресивното работническо движение, което упорито се опитва да дестабилизира компанията".