Българските ученици ще учат за целите на ООН за устойчиво развитие чрез бордови игри. Инициативата е на Българската платформа за международно развитие (БПМР), предава БНР.

"Седмицата за глобално образование отмина, но от различни училища в страната още получаваме снимки как децата играят на тези игри, с които научават нови неща за най-важните теми в света, заложени от ООН до 2030 г. и включени в много международни планове и документи", отбеляза пред Радио София Петър Бучков, изпълнителен директор на БПМР.

Съвета на Европа и държавите членки обикновено подхождат по-конвенционално - чрез форуми или обучения за учители. Иновативното в случая е подходът, чрез който световните проблеми и теми за обсъждане достигат до най-младите.

"Искахме да им е интересно на децата. Работим с над 60 училища в страната", допълни Бучков.

Игрите са преведени от английски и са освободени от авторски права.

Така че всеки може да ги свали от сайта на платформата, да ги разпечата и да го сложи на масата за игра. Може да участват 5-6 души, а темите и предизвикателствата са различни. А те може да са свързани с икономическия, социалния и екологичния стълб на устойчивото развитие.

Разработени са игри както за по-малките - между 8 и 13 години, така и за по-големи ученици - от 13 до 18 години.

"Както на повече бордови игри, и тук процесът е по-съществен от това формално да станеш пръв", допълни още Бучков.