След седмици на изтичане на информация, слухове и много новини, Valve най-накрая официално представи Counter-Strike 2 - нова версия на онлайн шутъра CS:GO, задвижван от Source 2. Съобщението беше придружено от три геймплей видеоклипа.

От Valve наричат Counter-Strike 2 нова ера на Counter-Strike и "най-големия технически скок в историята на поредицата", който осигурява на играта нови функции и съдържание за години напред. CS 2 е безплатна версия на CS:GO.

В Counter-Strike 2 екипът е преработил всяка система, елемент от съдържанието и геймплея. В три геймплей видеоклипа (приложени по-долу) Valve очерта основните характеристики на новата версия. На първо място, обновените карти.

Counter-Strike 2 ги разделя на три категории: непроменени еталони (като Dust II), подобрени с инструментите на Source 2 (Nuke) и пресъздадени от нулата (Overpass).

Инструментите на Source 2 и функциите за рендиране ще бъдат достъпни за картографите на Counter-Strike 2 от общността на феновете, за да се улесни създаването, експериментирането и тестването.

Вторият клип е за структурата на нивата. Преди това сървърите изчисляваха промените в картата само на определени интервали. Новата архитектура позволява на сървъра незабавно да разбере кога даден играч е направил крачка, изстрелял е куршум или е хвърлил граната.

Структурата "subtick" ще бъде основата на Counter-Strike 2. Според Valve с този ъпгрейд движението и стрелбата ще станат по-отзивчиви, а гранатите ще летят винаги по една и съща траектория. На трето място, димните гранати в Counter-Strike 2 използват динамични обемни частици, които взаимодействат със заобикалящата ги среда и реагират на светлина, стрелба и експлозии.

"Сега димът ще се разпръсква през отворени врати и счупени прозорци, ще се спуска и изкачва по стълби, ще се простира по коридорите и ще се смесва с дима от други гранати", обещават от Valve. Наред с другите неща в Counter-Strike 2 се обновяват новите модели на съществуващите предмети, обновени визуални ефекти и елементи, подобрения в интерфейса и звука.

Издаването на Counter-Strike 2 е планирано за лятото на 2023 г., а от днес избрани играчи на Valve CS:GO могат да оценят изброените нововъведения в ограничен тест. С напредването на теста в него ще бъдат допускани повече хора.

Снимка: Steam