Играта онлайн на Dark Souls крие сериозна опасност заради дупка в нейната сигурност. Хакери са отрили несъвършенство в мрежовото свързване на Dark Souls 3 и вероятно Elden Ring за Windows. Благодарение на него недоброжелатели могат лесно да поемат контрол над компютъра.

За проблема съобщиха известни стриймъри, сред които "The_Grim_Sleeper". Той е станал жертва на грешката в играта, след като някой е проникнал в компютъра му, стартирал Microsoft PowerShell и дори изписал пред него текст, с който съобщил за проблема. Неизвестният хакер в случая не направил нищо лошо на стриймъра, защото е бил добронамерен, но в други случаи това може да е различно.

В публикация в Discord се разказва, че хакерът се е опитвал да предупреди разработчика FromSoftware за уязвимостта на Dark Souls 3, но без никакъв резултат. Затова той решил да се насочи към популярен играч, занимаващ се със стрийминг, за да може проблемът да придобие гласност.

FromSoftware и нейният издател Bandai Namco вече са отговорили на експлойта. Те временно са изключили сървърите за Dark Souls 3 и неговите предшественици, докато екипът по сигурността разследва тези проблеми. Все още не е ясно кога те ще се върнат онлайн, но From и Bandai обявяват, че няма да възстановят услугата, докато не са напълно сигурни, че играчите са в безопасност.