Изпълнителният директор на Electronic Arts Андрю Уилсън обяви днес, че компанията "напредва в начина, по който работи и продължава да развива своя бизнес". Зад тези лаконични обяснения мастодонтът в гейминг индустрията съкрати приблизително 5% от работната си ръка.

Съобщението на Уилсън започва с триумфална бележка за това как EA е "забавна, вдъхновяваща и свързва повече хора с повече съдържание и по-дълбоки преживявания от всякога."

"Като компания, пълна с творци и разказвачи, ние вярваме в стойността на екипите, които правят иновации заедно, и продължаваме да учим и възприемаме нови начини за сътрудничество, за да растем и да служим на нашите глобални общности", завърши шефът.

Критиците обаче обвиняват EA, че на практика убива франчайзите си и обижда геймърите с всевъзможни методи да въведе микротранзакции в платените си игри.

Броят на служителите на ЕА, които ще бъдат освободени, не е посочен, но декларация от SEC от март 2023 г. показва, че глобалният брой на служителите на компанията е приблизително 13 400. Това означава, че приблизително 670 души могат да бъдат съкратени.

Тази цифра не е окончателна: Уилсън каза, че EA ще се опита да намери "нови роли" за служителите, където е възможно, и "комуникиране на тези въздействия", което предполагам е в стила на C-suite да казва на хората, че вече нямат работа , няма да бъде завършен до някъде през следващото фискално тримесечие на компанията.

Съобщението за съкращения в Electronic Arts идва само часове, след като Deck Nine Games заяви, че ще съкрати 20% от персонала си.

Sony обяви плановете си да съкрати 900 служители вчера, докато компанията за електронни спортове ESL Faceit Group заяви, че ще съкрати 15% от работната си сила, а ден преди това Supermassive уволни около 90 от служителите си. Blackbird Interactive, Twitch, Riot, Behavior Interactive и Microsoft също направиха значителни съкращения на персонал тази година.