Успехът на поредицата Fallout е заразителен. Първо популярността на сериала се отрази в игрите от франчайза в Steam, а сега се разпространи и на европейския цифров пазар и пазар на дребно, където продажбите на Fallout 4 отбелязаха астрономически ръст.

Според GamesIndustry.biz, позовавайки се на данни от аналитичната агенция GSD, почти девет години след излизането си Fallout 4 е пробила на първо място в седмичната класация за продажби в Европа.

Това се е случило, тъй като в сравнение с предходната седмица продажбите на Fallout 4 в европейската търговия на дребно и "дигитално" са се увеличили със 7500 процента. По-голямата част от продажбите (69%) бяха реализирани за компютри, а останалите са разпределени между PlayStation и Xbox.

Такъв рязък скок в популярността на Fallout 4 сред европейските купувачи се обяснява с два фактора: успехът на наскоро излязлата поредица и щедрите отстъпки за игрите от поредицата, които съпътстваха премиерата на шоуто.

Така например Fallout 76, благодарение на вълнението и промоциите, завърши седмицата на осмо място в европейската класация (85% от продажбите са на PC), Fallout: New Vegas е на девето място, а Fallout 3 затваря челната десетка.

Fallout Classic Collection достигна 43-то място, Fallout 2 - 57-мо място, а оригиналният Fallout - 70-то място. Редакционният екип на GamesIndustry.biz прогнозира, че поради популярността на поредицата игрите ще се задържат в класацията още известно време.

Fallout 4 дебютира през ноември 2015 г. за компютри (Steam), PS4 и Xbox One, а с излизането на "next-gen" ъпдейта на 25 април 2024 г. ще се появи и в Epic Games Store, на PS5, Xbox Series X и S.