Final Fantasy XIV най-сетне отново ще бъде достъпна за геймърите, които искат да я играят за първи път. Заглавието ще може да бъде закупено като дигитално копие след 25 януари. Новината съобщи лично директорът и продуцент на играта Наоки Йошида.

В резултат на големия интерес и прекомерното натоварване на сървърите ѝ, Square Enix спря физическите и дигиталните продажби на играта в средата на декември миналата година. Тогава се стигна до ситуация, в която всички геймъри, притежаващи Final Fantasy XIV, бяха принудени на чакат с часове, за да стартират игрова сесия.

Поради различни причини и най-вече глобалния недостиг на полупроводници, Square Enix не успя да оправи проблема със сървърите си навреме и затова се наложи да има повече от месец "ембарго" над включването на нови играчи в заглавието.

В публикацията си директорът обясни стъпките, които компанията предприема, за да се справи с високите нива на претоварване. Като начало Square Enix въвежда свой нов дейта център на 25 януари. В играта ще има и пет нови свята, така че геймърите да бъдат разпределени равномерно. Йошида също така разкрива, че Square Enix работи върху разширяването на своите японски, европейски и северноамерикански центрове за данни.

"Още веднъж искам да се извиня за забавянето на разширяването на сървъра, причинено от глобалния недостиг на полупроводници", написа Йошида. Той също така поиска разбиране от страна на играчите за възобновяването на продажбите на играта, въпреки че някои може да сметнат решението за преждевременно. Square Enix ще следи стабилността на сървърите след възобновяването, така че този път всичко да е наред.