Opera GX, популярният браузър за геймъри, получи основна актуализация на вградения си изкуствен интелект Aria. Добавени са генериране и анализ на изображения, гласово извеждане и други интересни функции.

Компанията Opera Software обяви основна актуализация на своя браузър Opera GX, предназначен за геймъри. Основното нововъведение е разширяването на функционалността на вградения изкуствен интелект Aria, който вече може да работи с изображения, глас и да предоставя по-подробна информация на потребителите.

Актуализацията включва редица нови функции, които досега бяха достъпни само в експерименталното приложение AI Feature Drops за браузъра Opera One. Геймърите на Opera GX вече ще могат да се възползват от усъвършенстваната технология за изкуствен интелект направо в браузъра си.

Една от ключовите функции е възможността за генериране на изображения въз основа на текстови описания. Използвайки модела Imagen2 на Google, Aria може да създава уникално визуално съдържание по заявка на потребителя. Ограничението е определено на 30 безплатни изображения на ден. Освен това Aria се сдоби с функция за анализ на изображения. Вече можете да качвате изображения и да задавате въпроси за съдържанието им. Например изкуственият интелект може да идентифицира марката и модела на непознати слушалки или да помогне за решаването на математическа задача от снимка на екрана.

Друго важно допълнение е възможността за гласово извеждане на информация. Използвайки технологията WaveNet на Google, Aria може да озвучава отговорите си, което е особено полезно за хора с увреждания или за тези, които предпочитат аудиоформат.

Представители на Opera Software заявиха, че новите функции значително подобряват възможностите на изкуствения интелект на Aria, превръщайки я в по-ефективен и достъпен инструмент за геймърската общност. Актуализацията вече е достъпна за всички потребители на Opera GX и според разработчиците трябва да направи взаимодействието с браузъра още по-удобно и интуитивно.