Шефът на GamesIndustry.biz Кристофър Дринг заключи, че Xbox е в "голяма беда" като производител на игрови конзоли след участието си в конференцията GDC 2024.

Според специалиста продажбите на конзоли Xbox през 2024 г. продължават спада, който започна през 2023 г. Представители на две геймърски компании съобщиха пред репортер, че резултатите на производителя на платформата в Европа са в застой.

"Чух от голяма компания, която миналата година пусна голяма игра, фразата беше: "Не знам защо се мъчихме с поддръжката на Xbox" - сподели Дринг като част от скорошен подкаст в YouTube канала GamesIndustry.biz.

От разговорите с издатели на GDC 2024 Дринг също така разбра, че студиата от трети страни полагат много усилия за версиите за Xbox Series X и S, въпреки че лъвският пай от продажбите им е за PC и PS5. Наскоро Microsoft обяви, че ще пусне четири ексклузивни игри за Xbox на PS5 и Switch - Pentiment (22 февруари), Hi-Fi Rush, Grounded (16 април) и Sea of Thieves (30 април) - докато съдбата на останалите портове е под въпрос.

Според Дринг Microsoft в крайна сметка планира да прехвърли "повечето" ексклузивни игри за Xbox на PS5 и да започне да набляга по-малко на Game Pass, чийто ръст на абонатите се забави през последните години, при промотирането на игри. Миналото лято Microsoft призна, че Xbox е "загубил войните за конзоли" в полза на Nintendo и PlayStation. Междувременно компанията подготвя мощна конзола от следващо поколение и обмисля преносим формат.