Японският издател Bandai Namco потвърди хакерска атака срещу инфраструктурата си в изявление до няколко популярни портала за игри, включително Eurogamer и Video Games Chronicle.

За потенциалното хакване на Bandai Namco беше съобщено предишния ден от хакерската група ALPHV (известна още като BlackCat). Според нападателите, те са успели да получат достъп до поверителните файлове на компанията и да поискат откуп.

Сега Bandai Namco потвърди хакването и кражбата на чувствителна информация от хакери, но групата не се уточнява. Издателят признава, че данните на потребителите може да са попаднали в негови ръце. По-конкретно изтеклата информация включва данни за потребителите, свързани с игрите и хобитата в азиатските региони (без Япония), която се съхранява на сървърите и компютрите на Bandai Namco.

Bandai Namco регистрира незаконно проникване в системата си от трети страни на 3 юли. Оттогава компанията е блокирала достъпа до сървърите, за да предотврати разпространението на данните.

В момента Bandai Namco оценява щетите и проучва причината за инцидента. Компанията се извини на всички засегнати от ситуацията и обеща да подобри защитата си.

Междувременно Bandai Namco все още работи по отстраняването на пропуск, който позволяваше на трилогията Dark Souls за компютри да изпълнява дистанционно код на чужд компютър. Сървърите и на трите игри не работят от края на януари.