Движението на привържениците на възпроизвеждането на оригиналния Doom чрез приложения от основния пакет на Windows набира скорост: след Notepad класическият шутър от id Software беше пуснат в Paint.

Потребител на Reddit под псевдонима wojtek-graj наскоро публикува кратък видеоклип, показващ демонстрация на игра на Doom чрез Paint на Windows XP.

Всеки кадър се визуализира от специален алгоритъм в реално време - в зависимост от сложността на сцената процесът отнема от една до две минути и половина. Авторът се шегува, че играта ще трябва да се играе с "изумителна" скорост.

Както отбелязва wojtek-graj, играта не работи директно в Paint, но системата е напълно функционална: за да управлява героя, потребителят трябва да нарисува клавишите, нарисувани под изображението.

Разработчикът признава, че не е напълно доволен от алгоритъма на рисуване на изображенията, но като цяло резултатът го устройва. Изходният код на проекта и инструкциите за игра на Doom чрез Paint можете да намерите в GitHub.

Заслужава да се отбележи, че това не е първият необичаен начин за игра на Doom от страна на wojtek-graj. В миналото ентусиастът е пускал класическия шутър на id Software в Minecraft и дори в аудиоредактор (конвертирал е играта в аудио).

Що се отнася до по-традиционните нетрадиционни адаптации на Doom, играта преди това е била пускана на калкулатор с батерия, направена от картофи, стационарен телефон, хладилник, трактор и роботизирана косачка.