Няколко дни след премиерата ѝ сайтът Metacritic генерира средна оценка за проблемната компютърна версия на екшън приключението The Last of Us Part I от студията Naughty Dog и Iron Galaxy.

Въз основа на осем рецензии The Last of Us Part I за компютър е оценена с 61 от 100%. Както посочва TheGamer, това е най-лошият резултат за проект на Naughty Dog. Средната оценка на потребителите също е рекордно ниска - едва 1,7 от 10.

В неотдавнашен туитър разработчиците признаха, че The Last of Us Part I за компютър не отговаря на "нивото на качество на Naughty Dog" и обещаха още пачове. Малък ъпдейт на 4 април и по-голям ъпдейт до края на седмицата. Междувременно нещата за The Last of Us Part I в Steam бавно се подобряват. "Предимно негативните" потребителски отзиви са се променили на "смесени" с 43% положителни отзиви от 23 500.

Проблемите на The Last of Us Part I на компютри бяха толкова широко разпространени, че Valve смекчи политиката си за възстановяване на средства. Потребителите ще получат парите си обратно, без да има значение продължителността на играта. Обикновено условието е геймърите да не са играли повече от два часа.

The Last of Us Part I беше критикувана основно за прекалено продължителното компилиране на отделните сцени, дългото време за зареждане, честите сривове, забавянето, лошата оптимизация и бъговете.

Заглавието е римейк на оригиналната игра The Last of Us от 2013 г. Играта се появи в Steam и Epic Games Store на 28 март 2023 г., почти седем месеца след дебюта си за PlayStation 5.