Предстоящото излизане на криминалния трилър с отворен свят Grand Theft Auto VI на Rockstar Games ще бъде толкова важно събитие, че дори големи компании за игри като Microsoft не искат да останат в сянката му.

На неотдавнашното изложение Xbox Games Showcase бяха показани наведнъж няколко важни игри на Microsoft, обявени за 2025 г. без точна дата на пускане - Fable, Doom: The Dark Ages, Gears of War: E-Day (според слуховете) и South of Midnight. 

Ръководителят на отдел "Съдържание на игри и студия" в Xbox Мат Бути обясни в подкаста "Строго по бизнес", че размиването на датите на издаване е умишлено, за да се избегне не само евентуално отлагане, но и блокбъстър от Rockstar.

"Мисля, че много хора в индустрията ще правят плановете си около GTA VI. Определено никой не иска да бъде в сянката на нечие друго голямо издание, така че трябва да си оставим избор" - заяви Бути.

Той подчерта, че Xbox е изправен пред друго предизвикателство: размерът на портфолиото му. След закупуването на Bethesda и Activision Blizzard компанията разполага с множество игри и всяка от тях трябва да намери подходящото място в графика на издаване.

"Имаме доста голямо портфолио... Оставяме на себе си да изберем месеца и дните на издаване, защото гледаме напред и се опитваме да планираме нещата, за да не си пречим", обясни Бути.

Връщайки се към GTA VI, предстоящият хит от Rockstar е планиран за пускане на PS5, Xbox Series X и S през есента на 2025 г. Според неофициална информация новата Fable в момента е планирана за последното тримесечие на 2025 година.