Американското подразделение на Nintendo съди създателите на емулатора Yuzu, който позволява на игрите от Nintendo Switch да се изпълняват "незаконно" на системи Windows, Linux и Android, според компанията.

Yuzu беше представен през януари 2018 г., но наистина привлече вниманието на геймърите през май миналата година благодарение на The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom - програмата можеше да стартира дългоочакваната ексклузивна игра за Switch само ден след пускането ѝ.

Разработчиците на Yuzu са против пиратството, но предвид отворения код на разработката на емулатора, нищо не пречеше на играчите да пуснат изтекло изображение на Tears of the Kingdom през програмата две седмици преди пускането ѝ. Според Nintendo Yuzu "незаконно заобикаля технологичните мерки", които не позволяват на игрите за Nintendo Switch да работят на други платформи, улеснява пиратството и разпространява спойлери.

Както уточнява Nintendo, играта The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom е било изтеглено над 1 милион пъти в периода преди премиерата, а "много пиратски сайтове специално са отбелязали възможността да се играе играта чрез Yuzu".

Nintendo вярва, че действията на разработчиците на Yuzu са ѝ нанесли преки вреди и заплашват с непоправими щети нейната интелектуална собственост. Компанията настоява за парично обезщетение и прекратяване на работата по емулатора. Nintendo несъмнено ще държи създателите на Yuzu отговорни за плащането на евентуално наложени санкции: например хакерът на Switch Гари Боузър беше глобен с милиони долари.