Миналата седмица се навършиха 20 години от появата на играта Grand Theft Auto III. Въпреки че Rockstar Games не отбеляза случая с нещо специално, с годишнината се свързва появата на новото издание на Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition. Стана ясно кога геймърите ще можете да се сдобият с надградените версии на GTA III, GTA: Vice City и GTA: San Andreas.

Пакетът пристига в дигитален вариант на 11 ноември за персонален компютър, PlayStation 4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S и Nintendo Switch. Физическите издания на играта пък ще бъдат достъпни в магазините по света на 7 декември.

Rockstar определя цена за трилогията от 60 долара, което е много според някои играчи. Особено след като оригиналните версии до сега нерядко са били достъпни за по няколко долара. Според Rockstar, тя обаче е напълно справедлива и няма да е проблем за верните фенове на поредицата, които ще могат да получат много подобрения в любимите си заглавия.

Най-очевидните промени в игрите са в графиката и по-богатите визуализации. Rockstar добавя текстури с по-висока разделителна способност, нови метеорологичните ефекти, подобрени модели на персонажите и автомобили. Ще видим също така преработена осветителната система. Същевременно разработчиците се опитват да се придържат към оригиналната естетика на всяка игра от поредицата.

Геймърите на PS5 и Xbox Series X ще могат да пускат игрите в 4K със скорост до 60 кадъра в секунда. За персоналните компютри има поддръжка на технологията за подобряване на мащаба на DLSS (Deep Learning Super Sampling) на NVIDIA.

Rockstar подобрява и геймплея по други начини. Разположението на контролите сега съвпада с това на GTA V. Освен това има промени в стрелбата и насочването, оръжията и колелата за избор на радиостанция и мини карти (като например възможността за задаване на точки).