Horizon Zero Dawn Complete Edition беше премахната от платформите Steam и Epic Store, като новината за предстоящото излизане на ремастерираната версия донесе както радост, така и разочарование.

Очаква се Horizon Zero Dawn Remastered да бъде пусната в края на октомври, но за да играете играта, ще ви е необходим акаунт в PlayStation Network (PSN). Ако се надявате да избегнете това изискване, купувайки оригиналната PC версия, ще останете разочаровани, тъй като тя е премахната от продажба.

Както съобщава IGN, страниците на ремастерираната версия в Steam и Epic Games Store ясно посочват, че PSN акаунт е задължителен за играта на компютър. Междувременно, страниците за Horizon Zero Dawn Complete Edition остават достъпни, но самата игра вече не се предлага. На страницата на Steam има само линк към ремастерираната версия, а в Epic Games Store играта е обявена като "недостъпна".

Тази промяна води до две основни проблеми. Първо, това е неудобство за много потребители, които не разполагат с PlayStation конзола и съответно нямат PSN акаунт, нито интерес да създават такъв за игра на PC. По-сериозният проблем е, че играта няма да бъде достъпна в държави, където няма PSN услуги, както стана при случая с Helldivers 2, когато Sony въведе същото изискване.

През май Helldivers 2 предизвика сериозно недоволство, след като изискването за PSN акаунт доведе до над 221 000 негативни отзива в Steam. В резултат на този натиск, Sony премахна това условие, но компанията явно не се е отказала от идеята да задължи PC геймърите да използват PSN за игрите си.

Възможно е ремастерираната версия на Horizon Zero Dawn да претърпи подобна вълна от негативни отзиви след излизането си на 31 октомври. Въпреки това, играта не е нова и не привлича същото внимание, както Helldivers 2, което може да доведе до по-малко масови протести.

Интересно е също, че God of War: Ragnarok, която излезе за PC през септември и също изисква PSN акаунт, въпреки всичко се радва на "предимно положителни" отзиви в Steam, като негативната реакция не успя да повлияе значително на общото мнение.

Към момента, на страницата на Horizon Zero Dawn Complete Edition се наблюдават някои негативни отзиви, но те не са масови. Истинският тест ще бъде при пускането на ремастерираната версия. Дали реакцията ще достигне нивата на недоволство, наблюдавани при Helldivers 2, остава въпрос без ясен отговор.

Все пак, ако сте голям фен на оригинала, имате шанс - Horizon Zero Dawn Complete Edition все още може да бъде закупена в GOG.