Не е изминал и месец от последното отлагане на Prison Architect 2, а издателят Paradox Interactive разтревожи феновете с още една неочаквана новина - играта сменя разработчика си.

Припомняме, че оригиналният Prison Architect беше създаден от Introversion Software, но от 2015 г. към разработката на играта се присъедини Double Eleven, която през 2019 г. (тогава Paradox купи правата върху франчайза) стана водещ разработчик на проекта.

Double Eleven ръководеше производството и на Prison Architect 2, но след девет години сътрудничество се раздели с франчайза, тъй като изпълни всички договорни задължения, но "да намери финансов компромис" с Paradox не можа. Вместо Double Eleven, Kokku, бразилско поддържащо студио, което се присъедини към продукцията на играта през есента на 2023 г., ще отговаря за пускането на Prison Architect 2.

Газ Райт, ръководител на разработката в Double Eleven, уверява в отворено писмо до феновете, че студиото е предало щафетата още през януари и подкрепя Kokku по всякакъв начин, но геймърите имат своите съмнения. 

"Няма да лъжа. Макар да ви уважавам за работата ви по първата игра, внезапното обявяване на пълно продължение не ми вдъхва доверие, особено на фона на това, че премиерата вече беше отложена два пъти", гласи най-популярният коментар под писмото.

Очаква се Prison Architect 2 да излезе на 3 септември за компютри (Steam), PS5, Xbox Series X и S. Обещават 3D, повече контрол върху затворниците, правилата и архитектурата, подобрения в изкуствения интелект и режим на кариера с нова карта на света.