Популярната игра Minecraft: Bedrock Edition вече е официално достъпна за потребителите на Chromebook, чиито компютри отговарят на системните изисквания. Докато през март някои от тях имаха възможност да оценят "версията за ранен достъп", сега това могат да направят много по-голям брой играчи.

Опцията за изтегляне се е появила в Google Play за ChromeOS. Потребителите получават достъп до пазара на Minecraft, сървърите Realms и други функции, свързани с популярния свят на играта. Това е междуплатформена версия, така че собствениците на Chromebook ще могат да се потопят в същите светове като тези на други платформи - което прави възможна съвместната игра.

Минимални изисквания:

  • ChromeOS 111 OS;
  • 64-битова архитектура (x86_64, arm64-v8a);
  • AMD A4-9120C, Intel Celeron N4000, Intel 3865U, Intel i3-7130U, Intel m3-8100Y, Mediatek Kompanio 500 (MT8183), Qualcomm SC7180 или по-добър;
  • ОПЕРАТИВНА ПАМЕТ: 4 GB RAM;
  • Поне 1GB памет за инсталиране на игри, карти и други файлове. Като цяло Google съобщава, че играта ще бъде налична за Chromebooks, пуснати "през последните три години".

Подчертава се, че вече съществуващи светове, създадени от потребителите, няма да бъдат достъпни за Chromebook - ще трябва да се създаде нов свят. Също така няма значение дали преди това е била закупена лицензирана версия на Minecraft - ще трябва да закупите играта отново. Нещо повече, потребителите на пробната версия на Minecraft за Chromebook няма да могат да "прехвърлят" създадените от тях светове в пълната версия.

Няма да ви е необходим акаунт в Microsoft, за да играете Minecraft офлайн, но ще ви е необходим, за да играете на някой сървър. Засега знаем за продажбите в САЩ, където версията за Chromebook ще струва 19,99 долара (като "пакет" с версията за Android. Ако версията за Android вече е налична, версията за Chromebook може да бъде добавена срещу 13 долара. Версията, съвместима с Chromebook, включва и пакет с актуализации, пуснат миналата сряда, с нови функции, като например възможност за яздене на камила.