През 2015 г. Double Fine Productions пусна ремастър на култовия куест Grim Fandango на LucasArts, но той не включваше всички подобрения, на които се надяваха феновете. Недостатъците бяха отстранени от неотдавнашен любителски мод от Hexagon Codes.

Официалното преиздаване, наречено Grim Fandango Remastered, предлага текстури с висока резолюция, динамично осветление, преработено управление и нов саундтрак. Дори и в тази версия обаче играта не изглежда перфектно, тъй като разработчиците са увеличили резолюцията само на текстурите на моделите на героите, докато фоновите изображения остават размазани.

Безплатният мод Grim Fandango Remastered HD увеличава разделителната способност на всички текстури от 640 × 480 пиксела на 2560 × 1920 пиксела, а също така увеличава дълбочината на цветовете им от 16 бита с псевдорастиране (или дитеринг - смесване на наличните цветове, за да се получат недостъпни) до пълните 32 бита. Авторите са използвали инструменти за изкуствен интелект (най-вече LDSR) и техники за софтуерно мащабиране.

Освен това модификацията включва принудителна вертикална синхронизация, с което се избягва проблемът с влошаването на производителността поради твърде висока честота на кадрите. Освен това превключването между новата и оригиналната картина става мигновено, така че подобренията могат да се забележат веднага.

Според създателите, те са се опитали да запазят класическия визуален стил и в същото време да направят изображението по-остро и да премахнат изкривяванията, причинени от дитеринга. Модът предоставя възможност за избор на оригиналното съотношение на екрана - 4:3.

Засега модът е съвместим само с версията за Steam и не работи на Steam Deck. Освен това той не подобрява клиповете и видеото, вградено във фоновете. Можете да изтеглите Grim Fandango Remastered HD от официалния уебсайт на Hexagon Codes. Там можете да видите и всички сравнителни скрийншотове.

Оригиналът на Grim Fandango е издаден през октомври 1998 г. за компютри (Windows), а ремастърът от Double Fine Productions е издаден през януари 2015 г. също за Linux, macOS, PlayStation 4 и PlayStation Vita. По-късно преиздаването е достъпно и за Android, iOS, Nintendo Switch и Xbox One. Grim Fandango Remastered получи 90% положителни отзиви в Steam (оценка на базата на 6 хил. отзива).