The Callisto Protocol ще излезе на 2 декември 2022 година, но още от сега си личи, че това ще бъде хорър играта на годината. Заглавието е режисирано от Глен Шофийлд, който преди това е създател на поредицата Dead Space.

Създателите от Striking Distance Studios признават, че основното им вдъхновение са хорър игри като Silent Hill и Resident Evil, освен това  обаче екипът е счита за много важни филмите The Thing и Event Horizon.

Филмовите и игровите класики обаче не били достатъчни за екипа, търсещ извор на нови идеи.

За да стимулират креативният процес, създателите на The Callisto Protocol прекарали дълго време в четене на разкази от реални зловещи експерименти и гледайки видеа на истински убийства и кървави мъчения.

Всичко това помогнало играта да бъде по-страшна, а ужъсът да е много по-дълбоко пропит в атмосферата й.

Играта се прави в графичния енджин Unreal Engine 5, който обещава върхови нива на реализъм.

Действието в The Callisto Protocol се развива през през 2320 г. в затворническата колония "Черна стомана". Тя е разположена на луната на Юпитер - Калисто и е управлявана от частната корпорация United Jupiter Company.

Играчът влиза в ролята на затворника Джейкъб Лий, който се оказва в смразяващата наказателна колония в разгара на извънземно нашествие. То обаче може би е режисирано от главния шеф на лагера.