Руският орган за контрол над интернет пространството - Роскомнадзор - добави страницата на Steam и нейните клонове в списъка си със забранени сайтове.

Регулаторът пояснява, че основната мишена е Steamcommunity.com, защото "съдържа информация, чието разпространение е забранено в Руската федерация".

Причината сайтът на Steam общността да е включен в регистъра на забранените сайтове, не е посочена. Както следва от съобщението на RKN, решението за вписването му в там е взето от Министерството на вътрешните работи на 22 февруари тази година.

Снимка: Steam

Въпреки споменаването на страницата в Единния регистър, страницата на Steam общността, магазина и клоновете им продължават да са достъпни в Русия.

Steamcommunity публикува дискусии, екранни снимки, произведения на изкуството, излъчвания и друго генерирано от потребителите съдържание в Steam. Не е рядкост там да има и анти-руско съдържание.

Москва е може да си позволи да забрани Steam, защото по този начин ще унищожи руската гейминг индустрия. Това ще пропъди хиляди високо-специализирани програмисти извън страната.