В последните няколко месеца се разрази истинска война между Apple и разработчика на игри Epic Games, в която последните се опитаха да заобиколят магазина с приложения на Apple и директно да предложат на играчите своята продукция.

Поводът за многото критики от страна на Epic бе високата комисионна от всяка транзакция, която гигантът от Купертино удържа - около 30 процента. От Apple заплашиха, че ще премахнат от своя онлайн магазин не само заглавията на Epic , сред които е нашумялата Fortnite, а и всички игри, които използват гейм енджина Unreal Engine на Epic.

Второто обаче изглежда няма да стане, защото американският съд се намеси в полза на Epic. В мотивите на съдиите е записано, че подобно действие би засегнало голям брой разработчици - трети страни, които използват Unreal.

Освен това, енджинът е изключително популярен и се използва в хиляди игри и продукти за развлечение, които нямат нищо общо с делото. Това е още един от мотивите на съда да реши, че не трябва да страдат и страни, които нямат нищо общо със спора между двата гиганта.