Краят на една цялa конзолна ера е близо, след като Sony потвърди слуховете, че магазините за игри, предназначени за PS3, PSP и Vita затварят официално. Още преди десетина дни в мрежата се появиха слухове, че японската компания има такива планове, но новината бе потвърдена тази седмица и посредством PlayStation.com.

Sony ще затвори магазините, част от глобалния PS Store, като това ще стане поетапно през тази година. На втори юли 2021 г. първи затваря Store за PlayStation 3. Тогава спира и възможността за поръчки от най-старата конзола PSP. От двадесет и седми август 2021 г. вече няма да могат да бъдат купувани игри и за PlayStation Vita.

Причина за затварянето на магазините не се посочва официално. Можем да предположим, че това е свързано с новото поколение PS5, както и с по-малкото играчи на старите версии за портативните и настолни конзоли на Sony. Важна подробност е, че вече поръчани заглавия от магазините ще продължат да се свалят. Това важи и за всички придобити игри от PlayStation Plus.

Освен това обаче спира и друга услуга за PlayStation 3. След 30 юни тази година притежателите ѝ вече няма да могат да изпращат съобщения и да водят чат със собствениците на други платформи и услуги на PlayStation.

Новината събуди не малко критики към Sony от запалените геймъри. Те обвиняват компанията в това, че не "пази геймърското културно наследство" подобно на Nintendo, които продължават да поддържат дори най-старите си игри. Най-пострадалите заглавия ще са множеството PlayStation Mini-та. Това са игри, пуснати единствено в дигитален формат за PSP, както и PSOne Classics версии, които също няма да са достъпни повече по никакъв начин.