Още през 2022 г. електрическите автомобили Tesla Model S и Model X бяха оборудвани с поддръжка на игри от каталога Steam, а наличието на графични решения на AMD с архитектура RDNA 2 в основата на бордовите им компютри официално ги доближи до конвенционалните конзоли по отношение на възможностите за игра. Сега, съдейки по отзивите на новите клиенти на електромобилите Tesla, компанията отказва да поддържа тази функция.

Поне на съответните изказвания на купувачите на новите Tesla Model S и Model X се позовават сайтовете Electrek и TeslaRati. Един от бъдещите собственици на кросоувъра Tesla Model X още преди да получи автомобила си е получил известие от компанията, че той няма да поддържа игри от каталога на Steam, тъй като бордовият компютър по някакъв начин е актуализиран спрямо предишните партиди. Всички останали развлекателни функции на системата и правото на стартиране на приложения остават незасегнати, както уверяват от Tesla.

Причините за тези промени не се посочват. Вероятно те са свързани със стремежа на компанията да намали максимално разходите си, тъй като напоследък е принудена да съкращава персонал дори в такива важни области като дейността по разширяване на зарядните станции. Освен това игровите функции на бордовите компютри на Tesla може просто да не бъдат изискани, въпреки че разработчиците на игри се научиха да използват игрови контроли вместо други контролери още преди пет години. От съображения за безопасност, както е в случая с възпроизвеждането на видео, игрите биха могли да се стартират само в неподвижен електромобил.

Смята се, че първоначално Tesla се е надявала да въведе новите развлекателни функции с оглед на перспективата за преминаване към пълен автопилот - на определен етап тогава дори човекът на шофьорското място би могъл да играе игри на бордовия компютър. Въпреки това напредъкът в разработването на автопилота не беше толкова голям, колкото Илон Мъск първоначално се надяваше, а в условията на ограничени ресурси за поддръжка на вторични функции не е твърде рационален. При вече внедрените електромобили поддръжката на игри от каталога на Steam би трябвало да се запази, като промените засягат само автомобили от най-новите партиди.