Сървайвъл игрите имат специален чар. Те предлагат реализъм и неподправено усещане за победа в лицето на природните стихии. Добрата история, мистериите и красивите гледки допринасят за атмосферата. Заглавия, като The Forest, The Long Dark и Grounded са може би най-добрите примери за това, какво могат да бъдат сървайвъл игрите.

Настоящата 2022 година се очертава да предложи много от към нови заглавия. Ние ще ви представим Топ 5 на игрите за оцеляване, които ще излязат в близкото бъдеще.

Frostpunk 2

Започваме с игра, която е по-скоро стратегия, отколкото сървайвъл. Въпреки това оцеляването в негостоприемен свят изгражда основата на геймплея. Frostpunk 2 се развива 30 години след първата игра. Ледовете са все така сковани, а петролът е изместил въглищата, като основен ресурс. Атмосферата е още по-мрачна, а играта цели да изкара наяве макиавелските черти, криещи се във всеки един от нас. За жалост, Frostpunk 2 най-вероятно няма да не дебютира тази година.

Retreat to Enen

Това е игра за оцеляване, чиято крайна цел е релаксът и спокойствието. Ловът, строежът на бази и приключенията в горите са важни, но ключът към оцеляването е във вниманието и медитацията. В Retreat to Enen Земята се възстановява след векове на разрушение, така че малкото останали хора са решени да живеят в екологична хармония с природата, вместо да унищожават гори, само за да могат да повторят катастрофата. Именно философията на Retreat to Enen я прави доста нестандартен и интересен проект.

Derelicts

В Derelicts кацате аварийно на радиоактивната Земя и веднага се захващате за работа. Започвайки с инструменти от каменната ера, стигате до съвременни оръжия. Играта напомня на Rust, но е по-красива и има ко-оп режим. Още по-любопитен и достоен за уважение е фактът, че Derelicts е дело на един единствен човек.

Nightingale

Със своя фентъзи-викториански стил Nightingale е една по-нестандартна сървайвъл игра, която се развива в алтернативен свят, в който човечеството е открило магията. Играта има механика, която позволява избягването на редица конфликти, направата на компромиси и възможността да изиграете Nightingale напълно мирно. Базите от своя страна изглеждат фантастично, а ко-оп режимът позволява игра с до 10 души.

Sons of the Forest

В Sons of the Forest отново сте хванати в капан на мистериозен остров, обитаван от мутанти и канибали. Задачата ви е да оцелеете в негостоприемната среда, да създадете свои бази и да разнищите историята на острова. Хорърът е добре премесен със сървайвъл елементите, а играта отново включва ко-оп режим. Продължението на The Forest ще дебютира този октомври.