Едно от най-големите игрови студия - Valve - не е представяло игра, предназначена за конзоли, от 2011 г. до сега. След Portal 2, която бе за PlayStation 3 и Xbox 360, компанията се въздържа от поемането на подобни проекти. Повече от десетилетие Valve се съсредоточи основно върху собствения си магазин Steam и заглавия като DOTA 2, Artifact и VR проекта Half Life Alyx.

Явно е дошло време за промени или поне за това намеква един от основателите на Valve Гейб Нюъл. Пред журналисти и ученици от Нова Зеландия той споделя, че игри на студиото вероятно ще се появят за конзоли още до края на тази година. Новината бързо придоби популярност, тъй като видеото с разговора му е качено в YouTube.

В сферата на догадките обаче остава кои заглавия визира мениджърът. Запознати прогнозират, че естествено продължение на VR проекта Half Life Alyx ще е да го видим за VR шлем за PlayStation 5, който също трябва да се появи в следващите месеци.

Няма да е изненадващо да видим и напълно нова игра, която все ще не е обявена. Потенциално в премиерата за конзоли могат да участват и всички други хитове на Valve от Steam.