Старши редакторът на The Verge Том Уорън сподели в бюлетина на изданието допълнителни подробности за Latitude - инициативата на Microsoft за пускане на игри за Xbox на конкурентни платформи.

Това, че новата стратегия за Xbox се нарича Latitude, беше разкрито от Windows Central през май. Изданието твърдеше, че ръководителите на Microsoft прокарват идеята, че няма недосегаеми игри - всичко може да бъде пренесено.

Според Уорън в Microsoft все още има недосегаеми игри (поне в момента). Към тях журналистът причислява все още необявените Gears 6, Fable и South of Midnight - те трябва да останат ексклузивни за конзолата Xbox. Сред игрите, които Microsoft обмисля да пусне за PlayStation, Уорън назова Age of Empires II: Definitive Edition, Age of Mythology (вероятно Retold), Starfield и Senua's Saga: Hellblade II.

Освен това, ако се вярва на източниците на Уорън, Xbox в момента работи по ремастър на култовия шутър Halo: Combat Evolved. Преиздаването е в ранен етап на производство и също е разрешено за пускане на PS5. Уорън сподели и плановете на Microsoft за Doom: The Dark Ages на id Software - твърди се, че играта също е част от проекта Latitude и е предвидена за едновременна премиера за Xbox и PS5 през 2025 година.

Очаква се Doom: The Dark Ages и Gears 6 да бъдат представени на изложението Xbox Games Showcase 2024, което ще се състои на 9 юни. Други очаквани дати на пускане включват Avowed и Indiana Jones and the Great Circle, както и спонтанно пускане на игра за Xbox.