Американските разработчици Astral Clocktower Studios обявиха датата на пускане в Early Access на своята ролева екшън игра Kristala, вдъхновена от тъмното фентъзи с котки. Съобщението е придружено от нов геймплей трейлър.

След успешната кампания за набиране на средства в Kickstarter миналото лято се очакваше играта Kristala Early Access да стартира през 2024 г. - доскоро това беше обявено за май, но в крайна сметка пускането ще бъде леко забавено.

Както стана известно, Kristala ще бъде пусната в Steam Early Access седмица по-късно от обявената дата - 6 юни. Пълното издание е планирано за четвъртото тримесечие на 2025 г., включително за PS5, Xbox Series X, S и Nintendo Switch.

Играчите ще влязат в ролята на един от котешките воини (подозрително приличащи на каджитите от The Elder Scrolls), които притежават не само умения за боравене с мечове, но и паркур, стелт и магията на свещени древни кристали.

Според сюжета потребителите на Кристала ще трябва да открият истинската природа на тъмното проклятие, заразило жителите на фантастичния свят Айлур, и същевременно да си проправят път до ранга на легендарен воин. Бойната система на Kristala съчетава елементи от Dark Souls и Sekiro: Shadows Die Twice. Обявени са още акробатика, "революционно дърво на уменията, подобно на котка", мултиплейър в духа на Dark Souls 2 (PvP арена за двама играчи) и графика на Unreal Engine 5.

В началото на ранния достъп се обещават от два до четири часа геймплей, всички основни механики, първият биом и само английски език. До излизането на версия 1.0 ще бъдат добавени още нива, герои, умения на котките, босове и елементи от историята.