Задкулисна дейност около популярния мрежов шутър Counter-Strike: Global Offensive в базата данни на Steam разбуни дейтаманиаците и блогърите, които прогнозираха предстоящото прехвърляне на играта към енджина Source 2.

Припомняме, че за Source 2 версията на CS:GO се говори от няколко години, но през последните седмици се появиха редица косвени доказателства, че горещо очакваното обновление не е далеч. Информаторите Aquarius и Максим Полтаев (известен още като Gabe Follower) посочиха, че на 14 март Valve е добавила Source 2 файлове и дори изпълним файл на новата версия на играта към клона за предварително пускане на CS:GO. Промените могат да се видят на уебсайта SteamDB.

Полетаев съобщава и за евентуално изтичане на изпълними файлове на CS:GO Source 2 в мрежата - те са били изпратени от някой отвън, но автентичността на материалите е била потвърдена от създателя на SteamDB Павел Джундик. Всичко това води Полтаев и блогъра Tyler McVicker до заключението, че актуализацията на CS:GO за Source 2 не е просто зад ъгъла, а вече е при нас: "буквално през следващите няколко дни" и в рамките на "24-48 часа".

Как точно ще се нарича новата версия, все още не е ясно: изпълнимият файл от SteamDB е наречен cs2.exe - което е съкращение от Counter-Strike 2. За същия сценарий намеква и професионалният играч kennyS.

Преди пълното пускане на CS:GO на Source 2 тя вероятно ще премине през фаза на затворено или отворено бета тестване. Промяната в енджина има за цел най-вече да улесни създаването на съдържание за играта.