Вселената на Warhammer 40k е една от най-богатите и наситени със смисъл съвременни митологии. Фанатичните инквизитори; Императорът Бог, който е във вегeтативно състояние и дори не е това, което изглежда; съвсем истинските тъмни богове на Хаоса; надменните извънземни Елдар или пък винаги готовите за екшън орки - вселената е повече от подходяща за направата на игра. Въпреки това малко са заглавията постигали голям успех. Безспорно най-отличими са първата и втората част на стратегията Dawn of War. Скоро това може да се промени.

Fatshark са създателите на бруталния фентъзи екшън Vermintide, който се развива във средновековната вселена на Warhammer. Сега тимът им готви проект, развиващ се в 41-вото хилядолетие.

Става дума за Darktide. Играта ще е co-op шутър от първо лице, а действието ще се развива в един от клаустрофобични и мрачни кошерни градове-планети на Човешката империя. И докато вие и съотборниците ви ще са почти най-обикновени войници, вашият враг е Nurgle - Богът на чумата от редиците на Хаоса и неговата безкрайна "зомбифицирана" армия.

Вижте как ще изглежда Warhammer 40k: Darktide >> >> >>

Играите могат да очакват монументален сетинг, типичен за Импрериата на хората, който обаче е погълнат от невиждана пандемия. Макар геймплея да напомня на Left4Dead, то очакванията са за много по-брутален и безкомпромисен екшън.

Ако всичко върви по план, играта трябва да дебютира точно след една година - през лятото на 2021 г.