Ролевата игра Genshin Impact дебютира едва преди половин година и вече счупи рекорда по приходи от мобилни трансакции като донесе на студиото си (miHoYo) един 1 милиард долара.

Как? Какво в играта обяснява такива рекордни приходи?

Genshin Impact

Снимка: miHoYo

Китайската игра Genshin Impact, преведена на английски, японски и корейски, е бойна ролева игра. Всичко се развива в огромен, магически свят, наречен Тейват, който е разделен на територии, базирани на места от истинския живот: Италия, Русия, Япония, Китай и т.н.

В този свят играчите могат да играят с до четирима приятели, докато спасяват света, увеличават силата си, побеждават чудовища и се наслаждават на изключителна история. Наподобяваща на Zelda: Breath of the Wild, играта в момента се предлага за смартфони с iOS и Android, за Playstation 4 и за PC.

Genshin Impact

Снимка: miHoYo

Поради системата си на монетизация Genshin Impact предизвиква доста спорове. Тя се счита за гача (Gacha) игра. Заглавието включва механика, подобна на казино, където играчите трябва да похарчат допълнително пари, за да получат произволен виртуален предмет - герой или оръжие.

Хазартният момент идва от риска да не получиш продукта, за който си платил. Тоест, залагаш пари върху шанса да спечелиш героя, който търсиш, но може и да нямаш късмет.

Genshin Impact

Снимка: miHoYo

Всеки герой има различна история, сила и външен вид и играчите могат да ги получат само за опреден период от 20 дни. Всичко това прави играта изключително комерсиална - веднъж започнал да играеш трудно се отказваш. И искаш всички герои! Харченето расте с геометрична прогресия.

Тази графика показва мобилното харчене в щатски долари за първия ден от пускането на най-новите герои

Снимка: miHoYo

Комбинацията от гача системата, където силните герои и оръжия са лимитирана серия, с жаждата на геймърите да са измежду най-добрите, прави създателите на играта изключително богати. Прибавете към това и факта, че играта е абсолютно удоволствие за всеки любител на ролеви игри - направена е толкова добре, че можеш да потънеш в нея с часове и дни.

Светът на Genshin Impact е вълнуващ, завладяващ, изумително красив. Пълна с мистерии и изненади. Играта е толкова добре разказана, че направо те поглъща.

Първите четири месеца след старта си Genshin Impact направи 400 милиона щатски долара. Само за миналия месец мобилните трансакции извън Китай достигнаха до 130 милиона долара, а общо за половин година след излизането на пазара реализираните приходи възлиза на 1 милиард щатски долара.

Genshin Impact

Снимка: miHoYo

И това изобщо не е учудващо във времената на социална изолация и Ковид-19, когато толкова хора търсят нови усещания, приключения и емоции в един виртуален свят, вместо в реалния.

Но внимавайте, това не е пътешествие за всеки. Хищническият гача метод е опасен, може буквално да доведе до пристрастяване. Тази игра не се препоръчва за хора без самоконтрол.

Именно системата, наподобяваща хазарт, е причината Genshin Impact да чупи всички рекорди по приходи от мобилни трансакции до момента.