Hitman е една от най-интересните поредици, чието начало започва през далечната 2000 година със заглавието Hitman: Codename 47. В него вие влизате в ролята на гологлавия наемен убиец Агент 47, чиято съдба започва като клонинг в таен проект по създаване на супервойник. В продължение на близо десетилетие историята не бе от най-силния елемент на играта, но за сметка на това геймплeя определено бе.

Незабелязани стелт убийства, промъквания и преобличания са съставна част от това, което ще ви приближи към края на играта. Креативни убийства, включващи поставянето на експлодираща топка за голф, събарянето на полилей върху главата на мишената и много други правят игрите от поредицата подходящи за преиграване - особено, ако се стремите да минете изключително незабелязано мисиите.

До скоро в личния ми топ 3 на заглавията влизаха Hitman: Absolution и Hitman: Blood Money. И докато първата може спокойно да се играе и днес, въпреки 9 годишната си възраст, то последната едва ли би се оценила от широката публика.

Новата трилогия World of Assassination, започнала с Hitman през 2016 г., продължила с Hitman 2 през 2018 г. и завършила през тази година с Hitman 3 обаче определено е своеобразен връх в поредицата.

Hitman 3 надгражда солидните основи, поставени от първите две части на трилогията, споделяйки един и същ AI, стелт системи и потребителски интерфейс. Създателите от IO Interactive пък завършват историята, изправяща ви срещу организация контролираща голяма част от световните събития.

Вижте как изглежда Hitman 3 >> >> >>

Мисиите са 6, което на пръв поглед може да ви се стори малко. Това определено не е така. Локациите са много интересни, а картите големи и предоставящи ви много възможности за креативни и незабелязани убийства.

Hitman 3

Снимка: IO Interactive

Мисията в готическия замък определено е много интересна. В нея влизате в кожата на частен детектив, разгадаващ мистерия на убийството. Естествено, преди това сте убили истинския детектив, а след това използвате прикритието му за извършването на незабележими убийства в имението.

Забавната врътка във фабулата от горната мисия (частният детектив е убиецът) се допълва от множеството възможности за по-нестандартни убийства подправени с малко черен хумор.

Следващата ви дестинация е рейв парти в Берлин. Това е най-голямата карта в цялата над 20-годишна история на поредица. В нея сте оставен сам на себе си, като няма да разкриваме повече подробности. Само ще кажем, че трябва да внимавате, защото 10 убийци, маскирани и сливащи се с тълпата са по петите ви и имат за цел да превърнат Берлин в последния град, който сте посетили. За да станат нещата по-лоши, убийците няма да се заблудят от вашите маскировки.

Hitman 3 определено предоставя по-нестандартни за поредицата идеи, свързани с локациите и мисиите ви.

Hitman 3

Снимка: IO Interactive

Това, което трябва да направите, след като трилогията е вече излязла, е да изиграете игрите една след друга. Само така ще може да се насладите максимално на историята и да се потопите напълно в атмосферата на новия Hitmen. Всъщност, сякаш игрите са направени да се играят една след друга.

Изиграването ми отне около 12 часа, като в първата част от трилогията прекарах 13, а във втората 11. Но това е без да съм преиграл нито една мисия за по-висок рейтинг или за да изпробвам различен метод за убийства. Спокойно можем да кажем, че трилогията предлага минимум 35 часа, като количеството лесно набъбва до 70 часа, а за някои маниаци, искащи да изследват всичко - до още повече.

Тук идва и малко затруднение за част от феновете - Hitmen 3 е едногодишен ексклузив за магазина на Epic и ще се появи в Steam чак в началото на 2022 г. Това обаче не трябва да ви спира да опитате най-добрия симулатор на наемен убиец, правен някога.

Започнах материала с личния си топ на игрите от поредицата. На първо място би поставил цялата World of Assassination трилогия, но Hitmen 3 определено се отличава с по-иновативните си мисии и би заела гордо първото място.