Годината е към своя край. Това може да означава само едно - време е да видим кои са най-добрите игри за 2023 година.

Да започнем с това, което няма да намерите в нашата класация.

Пълната с бъгове Alan Wake 2 има добра история и красива графика. Но техническите й проблеми не са единствения й недостатък. Играта твърде много напомня на "walking simulator", в който вие сте по-скоро пасивен зрител.

Все пак Alan Wake 2 е по-добра от най-голямото разочарование на 2023 година - скучната Starfield. Тя не е нито Fallout 4, нито Skyrim в космоса. Приза за най-слабата игра на 2023 година трябва да отиде при Redfall - тя бе толкова зле, че чак шефът на Xbox трябваше да се извинява за нея.

Тогава, кои са най-добрите игри за 2023 година?

В списъка си ние няма да класираме заглавията по места, защото това е твърде субективно. Въпреки това игрите в него определено могат да ви доставят часове на качествено развлечение. Да започваме:

Baldur's Gate 3

Baldur's Gate 3 вече спечели приза за най-добра ролева игра, най-добър мултиплейър и най-добра общностна поддръжка. Истината е, че това е едно доста добро RPG, особено, ако сте фенове на вселената на Dungeons & Dragons.

Cyberpunk 2077: Phantom Liberty

Разширението за Cyberpunk 2077 въведа нов квартал и нова линия от мисии. Всъщност 2023 година бе доста добра за Cyberpunk 2077. Всички бъгове вече са в миналото, а вие може да се потопите в историята на един киберпънк свят, без да има ситуации, които да ви "вадят от филма".

Remnant 2

За мен това е ко-оп RPG екшънът на годината. Но дори и в сингълплейръ вариант играта си заслужава. Тя комбинира мрачен фентъзи свят, с постапокалиптични и съвременни елементи. Графиката е на високо ниво, а срещу чудовищата и босовете вие може да се биете и с пушки! Какво по-добро от това?!

System Shock

Най-добрият ремейк в историята на геймингъ, след излизането на Black Mesa. System Shock си поставя историческата мисия да направи една 30-годишна класика актуална за съвременните геймъри. Резултатът е повече от успешен.

Diablo 4

Да, играта имаше някои бъгове в началото и бе посрещната хладно. Това обаче не трябва да ви отвлича вниманието от основното. А то е, че Diablo 4 има доста добра история и солиден геймплей. Тя е много повече духовен наследник на Diablo 2, отколкото бе Diablo 3. Ако й дадете шанс ще ви хареса. Единствено трябва да изденете момент, когато играта се продава на промоция за около 40 евро.

Hogwarts Legacy

Феновете на Хари Потър трябва да считат 2023 година за най-добрата в историята на гейминга. Hogwarts Legacy е с отворен свят и е повече от добър начин да се потопите във вселената на училището за магии "Хогуардс".

Resident Evil 4

Тук отново виждаме игра, поставила си за цел да възкреси една класика, която този път е на близо 20 години. Резултатът отново е успешен. Графиката е красива, а селата в Трансилвания - все така кални и пълни със селяни-зомбита.

Atomic Heart

"Съветският Bioshock" не е най-добрата игра на 2023 година, но е една от най-оригиналните. Играта се развива в една сбъдната комунистическа утопия, в която най-умните и талантливи учени са свободни да осъществят своите мечти. Скоро цветната утопия се превръща в излязъл от релси кошмар.

Age of Wonders 4

Age of Wonders 4 е 4X походова стратегия, развиваща се във магически свят. Ако обичате този тип игри - това е заглавието за вас.

Warhammer 40,000: Boltgun

По мнението на всички, това е най-добрият ретро шутър за 2023 година. Всъщност това може би все още е и най-добрият екшън, развиващ се във вселената на Warhammer 40k.

Jagged Alliance 3

Jagged Alliance 3 е тактическа ролева видео игра, разработена от българските майстори Haemimont Games. Страната Grand Chien е хвърлена в хаос, когато избраният президент изчезва и паравоенната сила, известна като "Легиона", поема юздите на властта. Играта определено е силна, а оценките в Steam показват, че жанрът на походовите тактически игри е по-жив от всякога.